Прес-релізи

Конференція з сімейної історії Київського колу

8 листопада у приміщенні Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів у центрі Києва відбулася друга щорічна конференція з сімейної історії. Організатором виступила київська громада Церкви, проте участь взяли представники громад різних міст України – Львова, Запоріжжя, Ужгорода, Дніпропетровська, Чернівців, тощо.

Цьогорічна конференція була зосереджена на новітніх технологіях та ресурсах у справі пошуку сімейно-історичнної інформації. Зокрема була представлена попередня версія програми індексування FamilySearch, що дозволяє волонтерам переводити записи минулих століть з рукописного у друкований формат для швидкого й зручного пошуку даних через веб-сайт організації. Також була ознайомча презентація комп’ютерної програми, яка відкриває дослідникам доступ до відсканових мікрофільмів із записами, відзнятими Генеалогічним товариством шт. Юта в державних архівних установах України та Росії, котрі ще не були опубліковані на сайті. Безкоштовно скористатися цим інструментом може кожний бажаючий в одному з центрів сімейної історії, що відкриті практично в кожному обласному центрі України.

Окрім власних інструментів пошуку і баз даних, FamilySearch надає також доступ до ресурсів партнерських організацій, до яких не так давно приєднався і розповсюджений в нашій країні сервіс MyHeritage. Співпраця двох грандів допомогла поєднати бази даних родинних дерев, документів та технології пошуку інформації в них. Згідно угоди, члени Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів мають безкоштовний доступ до преміальних планів сервісу MyHeritage.

Окрема увага була прикута до простого, втім універсального та привабливого інструменту, що допомагає розпочати складання і збереження власної сімейної історії. Мова йде про брошуру «Моя сім’я – Історії, що об’єднують нас». Компактне видання дозволяє не тільки скласти своє родинне дерево на чотири покоління, а й стисло записати спогади чи відчуття до найближчих предків і членів сім’ї. Цінність брошури полягає не тільки в збереженні ключової інформації про життя живих і померлих рідних, а й у можливості відчути любов і вдячність, розмірковуючи про їхнє життя та їхній внесок у нашу долю.

Презентуючи це видання і закликаючи учасників конференції попрацювати над ним, президент Київсього колу Церкви Кирило Похилько зазначив:

«Ми хотіли би зараз запропонувати – і ми будемо говорити про в приходах Київського колу на регулярній основі протягом найближчих місяців, – щоб до кінця грудня така книга була заповнена окремо кожним членом сім’ї. … Ми розуміємо, що книга в матері й дитини буде схожою. В чому? В дереві, в інформації. Проте вона буде відрізнятися у вираженні своїх почуттів. … Нас власне цікавлять почуття. … Якщо наші серця зворушені Духом Господа через цю роботу, серця змінюються, наші бажання зміннюються, змінюються наміри, мотиви, змінюється світогляд, і ми стаємо іншими. Якщо ми стаємо іншими під впливом Святого Духа, ми стаємо кращими».

Вячеслав Воробйов
Територіальний радник з сімейної історії

Настанова щодо стилю тексту:У матеріалах про Церкву Ісуса Христа Святих Останніх Днів, при першому згадуванні Церкви просимо використовувати її повну назву. Щоб дізнатися більше про використання назви Церкви, зайдіть он-лайн на наші настанови щодо стилю тексту.Настанови щодо стилю тексту.