Тема

Божество

Трійцю традиційного християнства у Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів називають Божеством. Святі останніх днів та інші християни використовують однакові терміни, говорячи про Батька, Сина та Святого Духа, але розуміння цих термінів святими останніх днів значно відрізняється від розуміння у традиційному християнстві.

Бог Батько

У Церкві Бога часто називають Небесним Батьком, оскільки Він є Батьком усіх людських духів і їх створено на Його образ (Буття 1:27). Це доречний термін для Бога, який є добрим і справедливим, всемудрим і всемогутнім. Мормони вірять, що Він має тіло, схоже на людське, але безсмертне і досконале. Небесний Батько дав людям “план спасіння”, завдяки якому вони мають змогу жити вічно у Його присутності зі своїми сім’ями. Фактично робота Бога полягає в тому, щоб Його любі сині і дочки досягали безсмертя і вічного життя згідно "Плану Спасіння".

Ісус Христос

Ісус Христос посідає центральне місце у віруваннях Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів, яка носить Його ім’я. Кожна молитва вдома і кожна проповідь у каплиці завершуються в ім’я Ісуса Христа. Символи причастя, якими щотижня причащаються під час богослужіння, нагадують про Його спокуту. Святі останніх днів повністю визнають новозавітні свідчення про народження, життя, служіння, смерть і воскресіння Ісуса Христа. Він, подібно до Свого Батька, має фізичне тіло. Вийшовши з гроба після Свого воскресіння, Він попросив Своїх апостолів “доторкнутися … і дізнатися” про це (див. Лука 24:39).

Ісус був єдиною досконалою людиною з усіх, хто будь-коли жив на землі. Своїм життям Він дав приклад, щоб всі люди могли його наслідувати. Оскільки людські спроможності обмежені, Христос Своєю спокутною жертвою сплачує ціну за гріх за умови особистого покаяння. Також, завдяки Його жертві, все людство воскресне і стане безсмертним. Він - Спаситель, а в майбутньому буде Суддею.

Святий Дух

Члени Церкви вірять, що Святий Дух є особою з Духа і не має фізичного тіла. Особлива місія Святого Духа полягає в тому, щоб свідчити про Батька і Сина, являти істину, втішати та освячувати. Він є божественним провідником і вчителем.

Святі останніх днів вірять, що Святий Дух може надихати і скеровувати праведних людей, чутливих до його спонукань. Крім того, “дар” Святого Духа - це привілей Його постійного супроводу, якщо людина дотримується Божих заповідей. Він надається членам Церкви після хрищення, коли носій священства покладає свої руки на голову охрищеної людини і благословляє її, промовляючи: “Прийми Святого Духа”.

Настанова щодо стилю тексту:У матеріалах про Церкву Ісуса Христа Святих Останніх Днів, при першому згадуванні Церкви просимо використовувати її повну назву. Щоб дізнатися більше про використання назви Церкви, зайдіть он-лайн на наші настанови щодо стилю тексту.Настанови щодо стилю тексту.