Тема

Бригам Янг

Бригама Янга іноді називають американським Мойсеєм або Великим освоювачем земель. Він був одним з провідників в ранній період історії Церкви, під керівництвом якого тисячі релігійних біженців прийшли до необжитих земель на заході Сполучених Штатів. Він привів їх у суворий край, налагодив зрошування й обробку тих земель і заснував багато процвітаючих поселень. Коли у 1847 р. перша група мормонів прибула в Долину Солоного озера, пройшовши 2100 км через Великі рівнини, Бригам Янг подивився на тоді неродючу, суху, пустинну місцевість і проголосив: “Ось це місце”.

Бригам Янг народився 1 червня 1801 р. і зростав у прикордонному поселенні у Вермонті, у школу він ходив усього 11 днів. Він був дуже вмілим теслею, столяром, маляром і гончарем-глазурувальником.

Його навернення до Церкви відбулося не відразу. Два роки він прискіпливо вивчав Книгу Мормона, і приєднався до Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів тільки тоді, коли переконався в її істинності. Пізніше він вів Церкву як її другий Президент упродовж 30 років.

Бригам Янг керував переходом через рівнини 60000—70000 піонерів до Долини Солоного озера з Іллінойсу та різних тимчасових стоянок, що були, наприклад, в Айові і Міссурі, заснував від 350 до 400 поселень в Юті, Аризоні, Каліфорнії, Айдахо, Неваді та Вайомінгу, а також створив систему розподілення землі, яку пізніше ратифікував Конгрес США.

Уже через чотири дні після того, як перша група мормонських піонерів прибула в пустинну Долину Солоного озера, Бригам Янг, встромивши свою палицю в землю якраз на тій ділянці, де тепер стоїть Солт-Лейкський храм, заявив: “Тут буде храм нашому Богу”.

У 1849 р. Президент Янг заснував Постійний еміграційний фонд, щоб допомогти бідним іммігрантам-святим останніх днів. Цей фонд допоміг приблизно 30000 іммігрантів з Британських островів, Скандинавії, Швейцарії, Німеччини та Нідерландів дістатися Америки—більше ніж третині всіх іммігрантів-святих останніх днів, які перебиралися з Європи упродовж того періоду.

Бригам Янг також служив два терміни як перший губернатор території Юта і як перший керуючий справами індіанців у території Юта. Крім того, він уклав договори на будівництво телеграфу та залізниці і сприяв цьому будівництву, заснував дуже багато промислових підприємств і різних бізнесових закладів, у т.ч. перший в Америці універмаг, Комерційне кооперативне товариство Сіону, і був прихильником надання жінкам права голосувати.

Незважаючи на відсутність формальної освіти, Бригам Янг був захисником освіти. Він заснував навчальні заклади, які пізніше стали Університетом Бригама Янга в Прово, Юта, і Університетом Юти в Солт-Лейк-Сіті.

Бригам Янг також відомий тим, що практикував множинний шлюб. У нього було щонайменше 20 дружин, 16 з яких народили йому 57 дітей. Пізніше Церква скасувала множинний шлюб, і ось вже більш як 100 років він не практикується. Сьогодні ті, хто практикує множинний шлюб, караються відлученням від Церкви.

Бригам Янг помер після хвороби 29 серпня 1877 р. у себе вдома у Солт-Лейк-Сіті. Йому було 76 років.

Настанова щодо стилю тексту:У матеріалах про Церкву Ісуса Христа Святих Останніх Днів, при першому згадуванні Церкви просимо використовувати її повну назву. Щоб дізнатися більше про використання назви Церкви, зайдіть он-лайн на наші настанови щодо стилю тексту.Настанови щодо стилю тексту.