Тема

Благополуччя і самозабезпечення

Мета програми благополуччя Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів—піклуватися про нужденних і в той же час навчати принципів, які дозволять нужденним ставати самостійними і зберегти почуття власної гідності. Ця програма також надає можливість всім іншим членам Церкви служити— виконувати заповідь, дану Ісусом Христом: нагодувати голодних, дати напитися спраглим, приютити чужинця, одягнути нагого і відвідати хворого.

Незабаром після організації в 1830 р. Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів її провідники організували єпископські комори—місця, де зберігалися і роздавалися зерно та все інше, добровільно пожертвуване членами Церкви, щоб допомогти нужденним членам Церкви. У квітні 1936 року Церква офіційно запровадила програму благополуччя, щоб допомогти членам Церкви, які страждали від руйнівних наслідків Великої депресії. Сьогодні ця програма благополуччя поширилася в усі куточки земної кулі і допомагає людям всіх віросповідань.

  • Фінансування програми благополуччя здійснюється за рахунок пожертвувань членів Церкви. В одну з неділь місяця члени Церкви обходяться без двох прийомів їжі і дають гроші, які вони б витратили на продукти харчування, у Церкву.
  • Хто є нужденним, визначає провідник (єпископ) місцевої громади, йому в цьому допомагає президент Товариства допомоги—жінка з цієї громади, яка служить провідником жіночої організації. Кількість людей у громаді є в межах кількох сотень, тому місцеві провідники можуть знати своїх людей.
  • У деяких місцях, де процент членів Церкви серед населення є високим, об’єктів програми благополуччя може бути досить багато. На Площі Благополуччя, що знаходиться недалеко від Головного управління Церкви в Солт-Лейк-Сіті, шт. Юта, є велика кількість таких об’єктів. На цій площі знаходяться, наприклад, консервний завод, молочний завод, єпископська комора, магазин, де продається пожертвуване іншими людьми, центр зайнятості та бункери, де зберігається пшениця та інші зернові культури.
  • Єпископські комори часто порівнюють із супермаркетами без каси. Продукти харчування і предмети домашнього вжитку надаються тим, хто не може собі цього дозволити, і вони приносять письмове замовлення, підписане місцевим єпископом. Тим, хто одержує тут товари, надається можливість відпрацювати за те, що вони отримують, відповідно до їхніх можливостей. Налічується 129 єпископських комор, які розташовані по всьому світу.
  • Центри зайнятості забезпечують місце, де люди можуть отримати професійну підготовку, навчитися краще писати своє резюме та знайти можливості для працевлаштування. По всьому світу налічується 259 таких центрів.
  • Deseret Industries є некомерційною організацією, що служить навчальним центром зайнятості і має магазини, де продаються пожертвувані товари. Такі магазини відкриті для широкого загалу.
  • Служба з питань сім’ї СОД (LDS Family Services) є приватною, некомерційною організацією, яка надає консультації, допомагає у всиновленні дітей, надає підтримку групам людей, що долають згубні звички, а також надає допомогу у подоланні соціальних, емоційних чи духовних труднощів.

Настанова щодо стилю тексту:У матеріалах про Церкву Ісуса Христа Святих Останніх Днів, при першому згадуванні Церкви просимо використовувати її повну назву. Щоб дізнатися більше про використання назви Церкви, зайдіть он-лайн на наші настанови щодо стилю тексту.Настанови щодо стилю тексту.