Прес-релізи

Настав час сімейної історії

22 листопада 2014 року в Харкові відбулася конференція із сімейної історії. Територіальний радник із сімейної історії В’ячеслав Воробйов наголосив на тому, що сімейною історією може займатись кожний, а не лише професіонали. Брошура «Моя сім’я – Історії, що об’єднують нас» надає можливість розпочати збереження важливих фактів та цікавих спогадів про членів родини та найближчих предків.

Учасники конференції мали змогу ознайомитися із багатьма ресурсами, доступними для пошуку інформації про своїх родичів, як живих, так і тих, що вже померли.

FamilySearch є найбільшою та найстарішою некомерційною сімейно-історичною організацією, що займається збиранням усієї доступної інформації та ділиться нею безкоштовно з усіма бажаючими. Зокрема онлайн можна використовувати величезну кількість історичних документів з різних регіонів України.

Були показані приклади мікрофільмованих ревізьких казок (поіменні списки населення, у яких указувалися ім'я, по батькові та прізвище власника двору, його вік, ім'я та по батькові членів родини із зазначенням віку, стосунків до глави сім'ї), метричних книг, сповідальних відомостей та інших церковних документів минулого, які містять генеалогічну або сімейно-історичну інформацію. До них можна буде отримати доступ у будь-якому Центрі сімейної історії Церкви Ісуса Христа святих останніх днів.

Олександр Січкаренко, керівник програм і проектів в сфері сімейної історії Східноєвропейської території, детально ознайомив із ресурсами організацій-партнерів FamilySearch: Ancestry, MyHeritage та Find my past. Завдяки партнерським відносинам із цими комерційними організаціями члени Церкви Ісуса Христа святих останніх днів мають змогу безкоштовно користуватися сервісами та ресурсами цих партнерів.

Цінними джерелами пошуку даних про рідних також можуть бути: Google (а також інші пошукові системи), сайт ОБД-Меморіал (банк даних про загиблих та тих, що зникли без вісти в період Великої Вітчизняної війни та в післявоєнний період), Подвиг народу (база даних про нагородження героїв війни 1941-1945 років). Відомості про жертв політичного терору в Радянському Союзі надають декілька ресурсів, таких як сайт Товариства Меморіал та декілька сайтів проекту Реабілітовані Історією. Також можна запросити інформацію про репресованих предків в Архіві СБУ. Буде не зайвим згадати також такі джерела: Государственная публичная историческая библиотека России, Электронный фонд Российской национальной библиотеки, "Корни и крылья" (сайт про популярні прізвища та пошук історичних даних), сайт Это Место (карти різних місцевостей у різні часи) та багато інших корисних ресурсів.

Враховуючи те, що індексування є ключовою частиною сімейно-історичних досліджень, адже надає доступ до архівних документів через Інтернет, президент Харківського округу Костянтин Васильєв на завершення конференції закликав усіх, хто раніше брав участь в індексуванні, обробити 1000 імен за місяц, а всіх інших – ознайомитися з програмою та проіндексувати мінімум 200 імен.

Настанова щодо стилю тексту:У матеріалах про Церкву Ісуса Христа Святих Останніх Днів, при першому згадуванні Церкви просимо використовувати її повну назву. Щоб дізнатися більше про використання назви Церкви, зайдіть он-лайн на наші настанови щодо стилю тексту.Настанови щодо стилю тексту.