Новини

Програма подолання згубних звичок: як зміцнитися у Христі й налагодити стосунки з Ним

Навіть під час пандемії Програма подолання згубних звичок (ППЗЗ) Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів допомагає тим, хто має бажання працювати над подоланням залежності або нав’язливої поведінки, здобути надію на можливість зцілення.

“Процес подолання залежності (а також подолання співзалежності) триває все життя. Програму, зазвичай, організовано таким чином, що її учасники збираються в анонімних групах. Зміни починаються навіть після того, як люди просто починають отримувати інформацію, якої багато хто не знав. За відгуками учасників, заняття в групі дуже їм допомагають”, — каже Світлана, ведуча однієї з таких груп в Україні.

“Протилежним до залежності станом є надія, зцілення та щастя, — каже Карен, учасниця Програми подолання згубних звичок зі США, яка долає наркотичну залежність. — Я дуже вдячна за можливість брати в ній участь, оскільки це допомогло мені розвинути стосунки з Ісусом Христом, хоч я ніколи не думала, що це можливо”.

У чому полягає церковна Програма подолання згубних звичок?

Церковна Програма подолання згубних звичок надає підтримку всім людям, які працюють над подоланням залежності або нав’язливої поведінки, і місце, де вони можуть це робити, почуваючи себе у безпеці. Заняття за цією програмою проводяться у групах підтримки. В їх основу покладено 12-кроковий підхід в контексті євангелії. Кожна група складається з учасників, які працюють над подоланням залежності, місіонерів служіння, відповідальних за Програму подолання згубних звичок, та ведучих, які самі вже подолали залежність і зцілилися завдяки цій програмі. Є окремі групи для тих, хто долає загальнопоширені згубні звички, і тих, хто має залежність від порнографії. Також є групи підтримки, які можуть відвідувати подружжя та члени сімей.

“У суспільстві й особливо в Церкві згубні звички та нав’язлива поведінка сильно асоціюються з соромом і ганьбою. Внаслідок цього люди страждають мовчки, і це крає мені серце, — каже Бен Ервін, психотерапевт Служби з питань сім’ї та менеджер Програми подолання згубних звичок. Програма подолання згубних звичок надає місце, в якому кожен може почуватися у безпеці і знайти сприйняття, співчуття, допомогу, підтримку, істину та зцілення. Коли ви приходите на збори групи за Програмою подолання згубних звичок, ніхто не засуджує, не витріщається на вас, не кидає на вас погляд—замість цього вас тепло вітають. Присутні радіють, що ви прийшли. І вони запрошують вас приходити ще”.

Як знайти очні або онлайн-збори

Кожного тижня проводиться близько 2800 зборів за Програмою подолання згубних звичок у 30 різних країнах і 17 різними мовами. Ці збори проводяться очно, а також віртуально. Якщо у вашій місцевості не проводяться збори або ви почуваєтеся зручніше на онлайн-зборах, ви можете приєднатися до цих зборів за допомогою Zoom або якихось інших додатків для смартфону.

“Зазвичай ми збиралися очно, але через COVID ми стали активніше і ширше проводити онлайн-збори, до яких люди можуть приєднатися за допомогою Zoom”, — розповідає Ервін. Віртуальні збори були необхідністю під час пандемії, але вони також мають багато переваг. Якщо у вашій місцевості не проводяться збори, ви можете приєднатися до зборів, що проводяться в іншому місті. Якщо ви почуваєтеся зручніше, коли ваша участь залишається анонімною, то можете приєднатися віртуально.

“Віртуальний формат допомагає людям наважитися на перший крок. Коли береш участь у зборах вперше, це завжди дуже страшно, завжди дуже важко, але якщо ви маєте трохи віри, то можете приєднатися до них. Вам не треба називати своє справжнє ім’я. Ви можете просто посидіти, взяти участь, послухати, поспостерігати та відчути Духа. Я запрошую всіх зацікавлених анонімно відвідати збори. Прийдіть і побачте самі”, — каже Ервін.

Налагодження стосунків зі Спасителем

Церковна Програма подолання згубних звичок розроблена так, щоб учасники могли підтримувати одне одного та спілкуватися одне з одним, долаючи залежність, а також налагоджували стосунки зі Спасителем, Ісусом Христом. Він воліє допомогти нам у наших випробуваннях, і Він є джерелом зцілення.

“Спаситель добре знає про всі наші випробування та проблеми. Де двоє або троє збираються в Його ім’я, там і Він серед них, — каже Ервін. — Коли ми збираємося, щоб підтримувати одне одного в подоланні цих труднощів з Його допомогою, то я відчуваю, що Він там із нами”.

Відвідайте сайт addictionrecovery.ChurchofJesusChrist.org, щоб дізнатися, де і коли проводяться віртуальні або очні збори. На цьому сайті також містяться історії, які вселяють надію, відео та посібники для груп підтримки. Крім того, ви можете послухати подкасти записаних зборів, щоб зрозуміти, як вони відбуваються.

Настанова щодо стилю тексту:У матеріалах про Церкву Ісуса Христа Святих Останніх Днів, при першому згадуванні Церкви просимо використовувати її повну назву. Щоб дізнатися більше про використання назви Церкви, зайдіть он-лайн на наші настанови щодо стилю тексту.Настанови щодо стилю тексту.