Тема

На що чекати на церковних зборах

Примітка для журналістів:

Якщо ви плануєте відвідати місцеві збори святих останніх днів, ласкаво просимо! Ми вдячні за те, що ви знайшли час, аби краще зрозуміти нашу віру і наших людей. Відвідати місцеві збори і подивитися як функціонує прихід (те, як ми називаємо наші громади) — є головним для розуміння того, у що вірять святі останніх днів і як це вірування пояснюється через наше поклоніння і служіння одне одному. Під час вашого візиту ви дізнаєтеся, як відбувається поклоніння святих по всьому світу. Однак, будь ласка, пам’ятайте, що недільні збори — це збори поклоніння. Ви відчуєте атмосферу дружби і товариства, а також благоговіння. Якщо ви захочете взяти інтерв’ю у місцевих членів Церкви або провідників, або, якщо вам потрібні фото чи відео для вашого матеріалу, будь ласка, зв’яжіться з нами.

На що чекати на церковних зборах

Святі останніх днів вітають усіх, хто відвідує їхні збори поклоніння, а для тих, хто відвідує вперше, може бути корисною подальша інформація.

Разом із заходами і програмами протягом тижня, святі останніх днів збираються щонеділі для приблизно годинних причасних зборів, де чоловіки, жінки і молодші члени Церкви моляться і виступають з промовами, співають гімни і приймають причастя (подібно до причастя в інших церквах). На додаток, як частина тригодинних зборів, там проводяться заняття з вивчення учень та Писань для молоді і дорослих.

Загалом мормони — дружні люди, тож відвідувачу не слід дивуватися, коли хтось, побачивши нове обличчя, підійде поговорити і потиснути руку та допомогти відвідувачу знайти відповідні збори або клас.

Де відбуваються ці збори?

У багатьох місцях доми зборів дуже легко впізнати за схожістю побудови і з назвою Церкви ззовні будівлі. Всередині ви знайдете каплицю або “причасну залу” зі стільцями для прихожан і трибуною для виступаючих. Зазвичай є класні кімнати і спортзал. Вирізняючись простотою і функціональністю (з простими картинами служіння Христа, що прикрашають коридори і класи), доми зборів служать багатьом цілям і використовуються для усього: від недільних зборів до притулків й від проведення турнірів з баскетболу в спортзалі до проведення ранкових занять з вивчення Писань для молоді. В інших місцях збори поклоніння можуть відбуватися у менших орендованих приміщеннях, які найбільше відповідають потребам місцевих членів Церкви.

Хто відвідує збори?

Ці місцеві зібрання географічно розташовані так, щоб наблизити сусідів і громади, і вони мали більше можливостей для служіння одне одному. Тому кількість відвідувачів може бути різною, в залежності від місця розташування, починаючи від маленького зібрання десятків людей в монгольській філії і до сотень людей в приході у Вашингтоні, округа Колумбія. Як правило, географічні кордони створюються таким чином, щоб кількість людей в громаді була такою, щоб члени Церкви могли познайомитися і спілкуватися одне з одним. Сім’ї зазвичай сидять разом, проте велика кількість неодружених членів Церкви також відвідують збори. У великих мегаполісах існують навіть зібрання, які призначені тільки для неодруженої молоді.

Що відбувається під час зборів?

Нижче наводиться порядок проведення головної частини недільного богослужіння, яка називається “причасними зборами” (термін, який святі останніх днів використовують для слова “причастя”):

  • Людина, яка веде збори — зазвичай це єпископ приходу або президент філії, або, можливо, один з його двох радників — одягнена у костюм, а не спеціальний церковний одяг. Окрім того, що він знаходиться на трибуні, він нічим не відрізняється від будь-якого іншого члена Церкви.
  • Після оголошень для зібрання члени Церкви розпочнуть збори, заспівавши гімн. Гімни Церкви містять як знайомі християнам пісні, так і додаткові гімни, що відображають історію, учення і життя святих останніх днів.
  • Вступна молитва проголошується членом Церви з трибуни. Молитви не готуються заздалегідь. Присутні не кажуть нічого, окрім загального “Амінь” в кінці, коли молитва завершується в ім’я Ісуса Христа. З трибуни ніхто формально не зачитує Писання, хоча Писання широко використовуються виступаючими.
  • Потім настає головна частина цих 70-хвилинних зборів. Після виконання ще одного гімна, символи причастя — подібні до причастя в інших церквах — благословляються і розносяться. Благословення хліба і води виконуються чоловіками, починаючи з 16-річного віку, яких було висвячено в різні рівні священства. Члени Церкви залишаються на своїх місцях, коли підноси з символами причастя розносяться між рядами зібрання. Під час цього в каплиці панує атмосфера тиші, коли кожний член Церкви розмірковує над жертвою Спасителя Ісуса Христа. Хоча причастя й призначається для охрищених членів Церкви, ніхто не заперечуватиме, якщо і відвідувачі прийматимуть його.
  • Після того, як рознесли хліб і воду, збори продовжуються, і кілька призначених членів зібрання виступають по черзі. Кожного тижня просять виступити інших членів Церкви, щоб дати можливість ділитися і навчати багатьом людям (чоловікам, жінкам і молоді). Теми виступів зазвичай пропонують обрати самим виступаючим. Кожен виступ, або проповідь, зазвичай тривають 10-25 хвилин і зосереджуються на принципах, яких навчав Ісус Христос. У першу неділю кожного місяця, або “пісну неділю”, немає призначених виступаючих; натомість, люди можуть ділитися своїми непідготовленими виступами, в яких висловлюють свої відчуття, особисту віру або свідчення.
  • Під час деяких зібрань також може виконуватися музичний номер — виступ хору, наприклад, перед останнім промовцем. Члени хору виходять перед зібранням для співу.
  • Заключний гімн і молитва завершують збори. Знову ж таки, молитву може промовити чоловік або жінка.
  • Через те, що немає професійного духівництва, розподіл відповідальності і обов’язків зібрання впроваджує цінності спілкування і дружби. Ця загальна справа означає, що члени Церкви почергово виступають, слухають виступи, диригують і співають, служать комусь і отримують служіння від когось.

Чи треба відвідувачам брати участь?

Ні. Відвідувачі можуть просто сидіти і отримувати задоволення від служіння або співати гімн за допомогою збірника гімнів, якщо вони хочуть. Немає підносу для збору пожертвувань і не потрібно нічого з собою приносити.

У що люди одягнені?

Ви можете буди одягнені в будь-який одяг, в якому відчуваєте себе комфортно, відвідуючи церковні збори. Чоловіки зазвичай носять костюми і краватки, а жінки — сукні і спідниці. Діти також зазвичай одягаються святково.

Що відбувається після причасних зборів?

Після завершення головних зборів поклоніння або причасних зборів члени Церкви відвідують Недільну школу та інші класи для навчання і обговорення відповідно до їхнього віку. Наприклад, діти віком від 18 місяців до 11 років відвідують Початкове товариство — програму, призначену саме для дітей, що знайомить з євангелією в її найпростішому вигляді. Уроки основані на Писаннях, до їхнього складу також входить музика і наочні матеріали, які допомагають утримувати увагу дітей. Є класи для молоді віком 12-18 років і для дорослих, старших 18 років. Часто існує клас, призначений для нових членів Церкви або відвідувачів, який називається Основи Євангелії. У той час, як Недільна школа призначена для вивчення Писань (щороку вивчаються певні Писання), клас Основи Євангелії призначений для вивчення основних доктринальних вчень. Після одногодинного уроку Недільної школи залишається ще один одногодинний урок, призначений спеціально для жінок (Товариство допомоги), чоловіків і молодих чоловіків (кворуми священства), молодих жінок і дітей.

Вам не потрібне запрошення, аби відвідувати богослужіння або класи недільної школи. У деяких громадах уроки недільної школи проводяться до початку головних зборів, в залежності від місцевих обставин і того, скільки громад збирається в одній будівлі в той день.

Як щодо храмів?

Поширеним помилковим судженням серед тих, хто не є мормонського віросповідання, є те, що лише святі останніх днів можуть заходити в їхні каплиці. Це здебільшого відбувається тому, що люди не розуміють різниці між храмами і каплицями. У той час, як більше 150 храмів у всьому світі відкриті лише для членів Церкви, які в повній мірі відповідають вимогам своєї віри, будь-хто може відвідати будинок зборів мормонів або брати участь у поклонінні разом з їхніми сусідами – святими останніх днів. Існує понад 18000 будинків зборів у всьому світі.

Додаткові матеріали

Настанова щодо стилю тексту:У матеріалах про Церкву Ісуса Христа Святих Останніх Днів, при першому згадуванні Церкви просимо використовувати її повну назву. Щоб дізнатися більше про використання назви Церкви, зайдіть он-лайн на наші настанови щодо стилю тексту.Настанови щодо стилю тексту.