Прес-релізи

Апостол приєднується до інших релігійних діячів, щоб поділитися поглядом на шлюб та сім’ю

“Одне із складних завдань нашого часу — завдання, для виконання якого наші різні релігійні громади повинні об’єднатися, — це допомогти людям зрозуміти, якими є істинне значення і призначення шлюбу”, — сказав старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів (мормони), на форумі з питань шлюбу, що проводився у Нью-Йорку.

Мормонський апостол приєднався до кардинала Тімоті М. Долана, римо-католицького архієпископа Нью-Йорка, та Меїра Соловейчика, рабина конгрегації Shearith Israel у Нью-Йорку, на симпозіумі з питань людини, що проводився у четвер, 9 березня 2017 р. у Нью-Йорку. Рабин Соловейчик також є керівником Центру Штрауса для вивчення Тори та західної думки при університеті Єшива.

 

Рабин Соловейчик прокоментував важливість обговорення теми сім’ї в такому неоднорідному товаристві. “Це чудово для людей однієї віри, які стикаються з проблемами цього світу, бачити старих друзів з іншої віри, та заводити нових, — сказав він. — Саме це й робить такі моменти настільки чудовими”.

“Ми обговорюємо серйозну тему, яка вимагає розсудливості, — сказав старійшина Беднар. — У виконанні свого шлюбного завіту чоловіки і дружини відіграють різні, але взаємодоповнюючі ролі”.

В час, коли багато хто в суспільстві ставить на перше місце свої власні бажання, а не потреби подружжя чи дітей, старійшина Беднар наголосив на божественному походженні інституту шлюбу. 

“Шлюб між чоловіком і жінкою встановлено Богом, — сказав старійшина Беднар, цитуючи проголошення Церкви про сім’ю. — Ця божественно встановлена модель шлюбу не є ні експериментом, ні соціологічною інновацією. Вона є “центральною частиною Творцевого плану для вічної долі Його дітей”.

“Ми губимо основне розуміння того, що суспільство має унікальну й глибоку зацікавленість у шлюбі завдяки своїй владі створювати союз чоловіка і жінки, який є оптимальним середовищем для народження й виховання дітей, — додав він. — У шлюбному й сімейному житті ми навчаємося і зростаємо разом, як це й призначено Богом”.

Старійшина Беднар сказав, що шлюб дає нам можливість зосереджуватися на інших та служити їм. “У шлюбі ми живемо не виключно для самих себе, а для наших чоловіка чи дружини, наших дітей і нащадків”.

Однак, як сказав старійшина Беднар, багато людей поділяють світську концепцію шлюбу. “Під впливом цієї ідеології егоцентризму та егоїзму, яка дедалі стає все більш поширенішою, чоловіки і жінки надто часто хочуть мати стосунки і шлюб, зосереджені на їхніх власних потребах та бажаннях, а не на створенні міцних шлюбних і сімейних стосунків”.

Він сказав, що сучасна “перекручена концепція шлюбу” має серйозні наслідки для людини, що ведуть до душевного болю, розпачу та розлучення. Усе більше й більше людей відмовляється укладати шлюб. “Мільйони дітей народжуються в ситуаціях, коли вони не можуть пізнати справжню природу і мету шлюбу та відчути, що таке стабільне сімейне життя”.

“Усім людям, особливо підростаючому поколінню, потрібно мати уявлення про багатство сімейного життя і про потенціал, який воно має для розвитку того найвищого й найкращого, що є в кожному з нас”, — сказав старійшина Беднар.

Кардинал Долан висловив такі ж почуття. “Кожний хоче бути щасливим, — сказав він. — І якщо одружені пари можуть показувати, що шлях, призначений нам Богом, аби нам бути щасливими, — коли чоловік і жінка віддають себе цілковито й безкорисливо в любові настільки плідній, що вона стає втіленою в немовляті, — є найщасливішим способом життя, то ми можемо знову повернути блиск родинам, що буде вказувати світу на святість шлюбу, як призначив Бог”.

Кардинал Долан сказав, що він хоче, аби люди пам’ятали, що хоч погляд світу на шлюб змінюється, “ми не самотні в нашій битві, щоб захистити святість шлюбу. Ми з вами віримо, навіть і без натяку на зарозумілість, що Бог на нашому боці”.

Зібрання у Нью-Йорку стало продовженням міжнародного і міжрелігійного симпозіуму, присвяченого взаємодоповнюваності чоловіка і жінки, який був проведений католицькою церквою у Ватикані в листопаді 2014 р. На зустрічі в Римі президент Генрі Б. Айрінг, з Першого Президентства, закликав до “відродження щасливих шлюбів”. У 2015 р.  старійшина Д. Тодд Крістофферсон, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, говорив про шлюб та сім’ю на Всесвітній зустрічі сімей у Філадельфії; у Сполучених Штатах така подія відбувалася вперше.

Настанова щодо стилю тексту:У матеріалах про Церкву Ісуса Христа Святих Останніх Днів, при першому згадуванні Церкви просимо використовувати її повну назву. Щоб дізнатися більше про використання назви Церкви, зайдіть он-лайн на наші настанови щодо стилю тексту.Настанови щодо стилю тексту.