Прес-релізи

Що спонукає мормонів до діїпід час надзвичайних ситуацій?

Майже завжди, тільки но відбувається щось надзвичайне – буревії, землетруси, пожежі, цунамі й т. і. - мормонські місіонери разом із місцевими святими останніх днів часто прибувають на місце одними з перших, аби допомогти місцевим жителям подолати труднощі, пов'язані із завданими збитками, надати необхідні ресурси або допомогти будь-яким іншим чином.

Всередині мормонських приходів добре налагоджено зв’язок, а самі мормони добре навчені християнському принципу служіння ближнім, і все це є двигуном мормонської ефективності в мобілізації добровольців та збиранні необхідних матеріалів під час кризових ситуацій.

Наприклад, після виливу нафти біля берегів Південної Кореї в кінці 2007 року мормони поширили серед своїх парафіян інформацію про те, що необхідно буде очистити великі території. Упродовж кількох днів було розроблено плани, зібрані витратні матеріали і привезено сотні добровольців на розчищення берегової лінії.

Один із місцевих мормонських провідників у Кореї, Кіль Янг Квон, пояснив це таким чином: “Мормони здатні дуже швидко відреагувати у надзвичайних ситуаціях, оскільки поєднують свої внутрішні згуртовані стосунки і засоби зв’язку з сильним бажанням зробити так, щоб їхня релігія приносила користь не лише всередині будинків зборів, але і в суспільстві”.

У 2008 році після сильної повені в місті Маккай, Австралія, Церква відреагувала відразу у трьох напрямках: керівники Головного управління Церкви в Австралії спрямували грошову пожертву уряду штату Квінсленд ,на придбання необхідних матеріалів й інших ресурсів; парафіяни Церкви з сусідніх міст й селищ зібрали витратні матеріали для прибирання; а також продукти харчування та найнеобхідніші речі, щоб їх було доправлено вантажівками в Маккай. Після того місцеві мормони розподіляли прибулий вантаж у тих частинах міста, де його потребували найгостріше, а також допомагали місцевим жителям у наведенні порядку.

За останні десять років можна нарахувати понад 200 лише великих проектів такого характеру, які вимагали швидкої та ефективної взаємодії, з надання термінової допомоги під час надзвичайних ситуацій. Ось кілька з них:

  • Голод у Ефіопії у 2008 році
  • Землетрус в Індонезії у 2009 році
  • Тайфун на Філіппінах у 2009 році
  • Цунамі на Самоа у 2009 році
  • Повінь у Пакистані у 2010 році
  • Землетрус у Чилі в 2010 році
  • Землетрус на Гаїті в 2010 році
  • Землетрус і цунамі в Японії у 2011 році
  • Повінь у Кримську, Росія, у 2012 році

Звичайно, що Церква бере на себе виконання цих проектів без урахування національності чи релігії отримувачів допомоги.

Усі ці зусилля виявилися можливими завдяки щедрим пожертвуванням святих останніх днів і багатьох інших благодійників. Сто відсотків пожертвувань на гуманітарні послуги Церкви йдуть безпосередньо тим, хто її потребує, оскільки Церква самостійно оплачує усі супутні накладні та адміністративні витрати.

Вже через кілька годин після будь-якої катастрофи мормонські керівники починають працювати з місцевими урядовими чиновниками, щоб визначити, які саме речі та продукти потребують люди. Усі матеріали, на які поступив запит, відразу ж надсилаються. Після задоволення термінових потреб, Церква робить додаткові кроки з організації довготерміонової допомоги. Підхід Церкви завжди полягав у тому, щоб допомогти людям стати незалежними, навчаючи їх необхідним навичкам і надаючи ресурси для самостійного вирішення проблем, які виникають у житті.

Під час надзвичайних ситуацій Церква не привертає велику увагу засобів масової інформації. Також мормони беруть участь у багатьох інших менш помітних ініціативах, крім церковних освітніх програм Церква спонсорує поточні глобальні проекти. Серед них:

  • Навчання із реанімації новороджених
  • Проекти очищення води
  • Розподіл інвалідних візків
  • Лікування зору
  • Вакцинація кору.

Церква також спонсорує програму “Руки допомоги мормонів”, яка об’єднує членів Церкви та їхніх сусідів в організації громадських робіт по всьому світу. У своїх жовтих жилетах, які вже впізнаються багатьма людьми, ці добровольці допомагають тим, хто постраждав від стихійного лиха або під час інших надзвичайних ситуацій.

Добровольці також співпрацюють з урядовими і некомерційними організаціями для підтримання й покращення життя суспільства, у яких вони живуть. Вони прибирають парки, висаджують дерева і квіти, відновлюють зруйновані елементи інфраструктур, а також виконують інші громадські роботи. Програма “Руки допомоги мормонів” відображує бажання святих останніх днів наслідувати приклад Ісуса Христа у служінні одне одному. Початково вона виникла у Південній Америці і з того часу поширилася майже по всьому світі. На сьогодні мормони разом із іншими добровільними учасниками цієї програми пожертвували мільйони годин праці для своїх суспільств.

Настанова щодо стилю тексту:У матеріалах про Церкву Ісуса Христа Святих Останніх Днів, при першому згадуванні Церкви просимо використовувати її повну назву. Щоб дізнатися більше про використання назви Церкви, зайдіть он-лайн на наші настанови щодо стилю тексту.Настанови щодо стилю тексту.