Тема

Мормони

Членів Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів (також відомих як мормони) можна знайти у будь-яких верствах суспільства — у бізнесі та сільському господарстві, у сфері освіти і науки, у політичних партіях та в урядах, у сфері розваг і ЗМІ.

У журналі Newsweek була опублікована така характеристика святих останніх днів: “Де б не жили мормони, вони стають частиною мережі взаємного піклування; за мормонською теологією кожен є своєрідним служителем, кожного певним чином вповноважено чинити добро іншим і приймати чиєсь добре служіння: це завіт піклування 21-го століття”.

Цим піклуванням оточені не лише члени Церкви, воно простягається набагато ширше. За словами Президента Церкви Томаса С. Монсона: “Як церква, ми піклуємося не лише про своїх людей, але й простягаємо руку допомоги людям доброї волі по всьому світу в дусі братерства, що походить від Господа Ісуса Христа”.

Членство в Церкві

Зараз членами Церкви є понад 15 мільйонів людей, більшість з яких живе поза межами Сполучених Штатів. У самих Сполучених Штатах вона посідає четверте місце серед церков за кількістю віруючих, які є її членами. З моменту скромного заснування Церкви у 1830 році лише шістьма людьми у невеличкій дерев'яній будівлі на півночі штату Нью-Йорк, вона продовжує зростати чисельно і за своїм впливом.

Цінності

Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів є відновленим християнством Нового Завіту, як його навчали Ісус і Його апостоли. Вона не є протестантською, євангелістською, католицькою чи православною. Однак основні чесноти моральності, ввічливості та цінності сім’ї, сповідуванні Церквою, подібні до тих, які визнають більшість інших християнських конфесій. Члени Церкви знаходять втіху від непевності світу в євангельському посланні надії і щастя. Реальність того, що життя має божественну мету, що Бог піклується про кожну людину, що кожен має спроможність вдосконалюватися, роблячи вірний вибір, є тими основними положеннями, у які вірять мормони.

Переконання

Святі останніх днів вірять у люблячого Бога, як нашого Небесного Батька. Вони вірять, що Він є Особою. Оскільки Він є Батьком наших духів, всі люди є Його дітьми, а отже всі люди є братами і сестрами. Він послав Свого Сина Ісуса Христа викупити людство від їхніх гріхів. Члени Церкви прагнуть наслідувати у своєму житті вчення Спасителя. Усі люди мають право отримувати особисті одкровення. У наш час Бог покликав нових апостолів і пророків, через яких Він являє Своє слово, як робив це у давнину. Отже, Бог продовжує промовляти до людства. Мормони вірять у Святу Біблію, у Новий і Старий Завіт. Крім того, вони користуються іншими Писаннями, зокрема Книгою Мормона, яка є ще одним свідченням про служіння Христа і Його божественність. Взяті разом, ці Писання дають відповіді на такі важливі питання, як природа Бога, спасіння та спокута.

Освіта

Однією з найвищих цінностей для Церкви є освіта. Вважається, що духовна освіта є настільки ж важливою, як і світська. Тож, за словами покійного Президента Гордона Б. Хінклі, “Господь наказав народу цієї Церкви здобувати знання через навчання і також через віру, щоб вони прагнули не лише духовних знань, які є найважливішими, але й мирських знань”. Церква надає молоді широкі можливості для набуття освіти: семінарія — це чотирирічна програма, яка готує школярів до духовних викликів життя; інститут релігії надає загальні релігійні настанови і створює соціальну атмосферу для дорослої молоді. У цих програмах, що діють у 132 країнах, беруть участь понад 730000 студентів.
Крім того, Церквою створений Постійний фонд освіти, щоб надати молодим чоловікам і жінкам Церкви з країн, що розвиваються, засоби для здобуття освіти і проходження навчання. Цей фонд, наповнюваний переважно пожертвуваннями членів Церкви, надає позики студентам, дозволяючи їм відвідувати навчальні заклади і знаходити собі роботу в їхніх країнах і територіальних громадах.

Поклоніння

Щонеділі святі останніх днів збираються на богослужіння у більш як 29000 громадах в 177 країнах та територіях по всьому світу. Пристосовані до місцевих потреб різних громад по всьому світу, ці богослужіння проводяться більш як 188-ми мовами, і відвідувачам та гостям завжди раді.

Місіонерська робота

Всесвітнє зростання Церкви почасти відбувається завдяки служінню понад 74000 волонтерів —місіонерів повного дня, які навчають Євангелії всюди, де тільки можуть — на вулицях і вдома. Але це лише половина справи. Справжній каталізатор зростання — це відкритість членів Церкви і турботливе ставлення до своїх друзів і знайомих, оскільки відновлена Євангеліє надає відповіді на найважливіші питання життя.

Сім’я

Президент Монсон нещодавно описав ідеальний дім: “Наші домівки мають бути чимось більшим за святилище; вони мають також бути місцем, де може перебувати Дух Божий, місцем, перед дверима якого стихають бурі, де панує любов і живе мир. Іноді може бути страшно жити у світі, такому, як він є. Суспільна мораль, здається, руйнується з тривожною швидкістю”. Але, продовжив він, це боротьба, в якій сім’ї і окремі люди “здатні перемагати і переможуть”. Тож у суспільстві, яке стає дедаліроз'єднаним, важливість зміцнення сім’ї є надзвичайною. Цінності, без яких неможливе процвітання будь-якої цивілізації, в першу чергу прищеплюються в сім’ї — фундаментальній одиниці суспільства, де чоловік і дружина працюють разом заради спільного блага. Вчення і програми Церкви призначені зміцнювати сім’ю. Традиційні чесноти цнотливості, жертвування, терпіння і прощення є основою процвітання суспільства. Найкраще вони засвоюються вдома.

Див. також - “Сім’я: Проголошення світові”.

Організація

Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів організована дуже подібно до того, як Ісус організував Свою Церкву у новозавітні часи. Її скеровує пророк, який служить президентом Церкви. У нього є два радники, і разом ці три провідники складають Перше Президентство. Першому Президентству допомагають дванадцять апостолів, які є особливими свідками Ісуса Христа для всього світу. Провідники, яких називають сімдесятниками, допомагають Кворуму Дванадцятьох Апостолів і служать у різних територіях по всьому світу. Єпископи очолюють місцеві громади. Основною організацією для жінок у Церкві є Товариство допомоги, засноване у 1842 році. Сьогодні чисельність цієї організації складає понад 5,5 мільйона жінок віком старше 18 років з більш як 170 країн.

Відсутність професійного духівництва

Місцеве провідництво Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів здійснюється гідними членами Церкви-волонтерами, а не оплачуваним духівництвом. Вибрані через молитву і натхнення, ці провідники не прагнуть посад у Церкві, але приймають “покликання” у дусі служіння. Окремі члени Церкви, в свою чергу, покликаються їхніми провідниками служити на різних посадах у їхніх громадах. Така організація спільного служіння означає, що члени Церкви-волонтери почергово виголошують і слухають проповіді, диригують під час співу та співають гімни, дають і отримують поради. Їхнє служіння благословляє інших і веде до особистого зростання. Окрім зміцнення сім’ї, ця організаційна структура сприяє поширенню глибокого відчуття єдності у громаді та задовольняє людське бажання спілкуватися з взаємоповагою одне до одного.

Територіальна громада

Церква бере активну участь у громадських справах територіальних громад у місцевостях, де мешкають члени Церкви. Вона має обов'язок відстоювати моральні цінності, реагуючи на виклики, що постають перед суспільством. Однак по відношенню до різних політичних сил Церква дотримується суворої політики нейтралітету. Місія Церкви полягає в проповідуванні Євангелії Ісуса Христа, а не у обранні політиків. Вона не схвалює і не підтримує політичних партій, кандидатів чи платформ та не виступає проти них, визнаючи що кожна партія, кандидат чи платформа можуть поділяти її цінності. Однак Церква заохочує членів Церкви бути відповідальними громадянами у своїх територіальних громадах, зокрема бути обізнаними у цих питаннях і брати участь у виборах. Більш того, вона очікує, що члени Церкви братимуть участь у політичному процесі в компетентний і цивілізований спосіб, визнаючи той факт, що члени Церкви належать до різних верств суспільства і мають різний досвід.

Повага і толерантність

У такому ж дусі чемності й поваги, Президент Монсон нещодавно закликав членів Церкви до більшого розуміння і толерантності до інших релігій: “Я закликаю членів Церкви, де б вони не жили, виявляти доброту і повагу до всіх людей повсюди. Світ, у якому ми живемо, сповнений різноманітності. Ми можемо і повинні виявляти повагу до людей, чиї вірування відрізняються від наших”.

Гуманітарне служіння

Під час прес-конференції, проведеної 4 лютого 2008 року, Президент Монсон наголосив на важливості співпраці у громадських справах: “Усі ми, святі останніх днів, маємо обов’язок брати активну участь у справах територіальних громад у місцях нашого проживання і співпрацювати з іншими церквами та організаціями. Хочу зазначити, що, на мій погляд, нам слід уникати слабкої позиції, яка виникає, коли ми діємо самі, і замінити її на силу спільної роботи людей”. Всесвітня гуманітарна робота Церкви часто виконується у партнерстві з іншими конфесіями та організаціями доброї волі.

Цю велетенську всесвітню роботу надихає проста заповідь, дана Ісусом багато років тому - “люби свого ближнього, як самого себе”.

Настанова щодо стилю тексту:У матеріалах про Церкву Ісуса Христа Святих Останніх Днів, при першому згадуванні Церкви просимо використовувати її повну назву. Щоб дізнатися більше про використання назви Церкви, зайдіть он-лайн на наші настанови щодо стилю тексту.Настанови щодо стилю тексту.