Тема

Храми

Храми не є звичним місцем недільного поклоніння для членів Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів (мормони). Вони значно відрізняються від тисяч звичайних каплиць або будинків зборів по всьому світу, які використовуються для недільних богослужінь.

Кожна людина будь-якого віросповідання може увійти в дім зборів святих останніх днів і відвідати богослужіння. Однак, з огляду на священну природу храму, який є “домом Господа”, увійти до нього можуть лише члени Церкви, які ведуть праведне життя. Щоб увійти до храму, члени Церкви мають дотримуватися основних принципів своєї віри й підтверджувати це своєму місцевому провіднику кожні два роки.

Те, що храм був священною спорудою в давнину, ми бачимо як у Старому, так і в Новому Заповіті. У Старому Заповіті Мойсей наказав дітям Ізраїля нести з собою скинію (великий переносний храм), поки вони йшли пустелею. Цар Соломон побудував і освятив великий храм, який було зруйновано вавилонянами в 586 році до Р.Х. Його було відбудовано і пізніше значно розширено, але храм знову зруйнували, цього разу римляни, в 70 році від Р.Х. У наш час в Єрусалимі й сьогодні можна побачити величну Західну стіну, і хоча минули тисячі років, вона досі залишається святим місцем для іудеїв. Новий Заповіт містить розповідь про те, як Ісус Христос очищував храм, коли його святість порушили люди, перетворивши подвір’я храму на місце торгівлі.

Храми святих останніх днів вважаються домом Бога, місцем святості, місцем, відмежуваним від світського клопоту. Вони є місцем, де члени Церкви дають Богу урочисті обіцяння і беруть на себе зобов’язання. Храми - це місця, де відбуваються найвищі таїнства цього віросповідання - шлюб і “запечатування” сімей на вічність.

Храми є єдиним місцем, де виконуються такі обряди, як хрищення і вічний шлюб для тих, хто вже помер. Святі останніх днів вважають, що ці обряди проводилися в новозавітні часи, але пізніше були втрачені.

Храми спрямовують святих останніх днів до Ісуса Христа і їхнього майбутнього життя з Ним, їх Небесним Батьком та членами своєї сім’ї за умови вірності вченням Христа.

У сучасному одкровенні Джозеф Сміт отримав настанову побудувати храм у Кертленді, шт. Огайо (освячений у 1836 р.). Пізніше він отримав настанову побудувати храм у Наву, шт. Іллінойс (1846 р.). Храми були настільки важливими для перших членів Церкви, що через кілька днів після прибуття в Долину Солоного озера Бригам Янг обрав місце для Солт-Лейкського храму.

У світі зараз існує 170 храмів — діючих, у стані будівництва або про будівництво яких було оголошено.

На більшості храмів знаходиться золота статуя чоловіка у одязі, що вільно лежить на ньому, з довгою сурмою, притиснутою до губів. Статуя зображує ангела Моронія, стародавнього пророка і центральну фігуру в Книзі Мормона. Статуя є символом проповідування Євангелії Ісуса Христа по всьому світу.

Додаткові матеріали

Настанова щодо стилю тексту:У матеріалах про Церкву Ісуса Христа Святих Останніх Днів, при першому згадуванні Церкви просимо використовувати її повну назву. Щоб дізнатися більше про використання назви Церкви, зайдіть он-лайн на наші настанови щодо стилю тексту.Настанови щодо стилю тексту.