Тема

Основні вірування: Чим відрізняються мормони і чому?

Представників Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів часто запитують, чи об’єднається  з часом Церква з іншими конфесіями?

Якщо бути у “мейнстрімі” означає, що святі останніх днів розглядаються як суттєва й важлива частина суспільства, що робить свій внесок в його розвиток - особливо у Сполучених Штатах, де на даний час нараховується шість мільйонів членів Церкви - тоді, звичайно ж, відповіддю є “так”. Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів, яка розпочала своє існування в шт. Нью-Йорк у 1830 р. з шести її членів, сьогодні, відповідно до даних незалежних досліджень, є четвертою найбільшою церквою у Сполучених Штатах.

Це означає, що її членів можна знайти на всіх суспільних рівнях - у бізнесі й сільському господарстві, в освіті й науці, у політичних партіях і уряді, у шоу-бізнесі й засобах масової інформації. Дійсно, люди більше знайомі з окремо взятими святими останніх днів, бо вони є їхніми друзями, сусідами, колегами по роботі, аніж з Церквою як такою або з її вченнями. Така ситуація не лише у Сполучених Штатах, але і в багатьох інших країнах.

Якщо ж бути у “мейнстрімі” означає, що Церква втрачає самобутність вірувань, які є самим осердям її послання, то відповідь буде іншою. Хоч провідники Церкви й поважають відмінність у релігійних поглядах інших людей, однак вони хочуть, щоб ясно розумілися вірування, які допомагають визначати, хто такі святі останніх днів.

Далі наведено кілька найважливіших відмінностей у віруванні й діяльності Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів та інших християнських церков.

Відновлення

Святі останніх днів вірять, що божественне апостольське повноваження було втрачено на землі після смерті давніх апостолів, тому постала необхідність відновлення цього повноваження. Члени Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів вірять, що відновлення розпочалося на початку 1800-х років завдяки одкровенням, які були дані юному Джозефу Сміту.

Трійця

Серед найважливіших відмінностей Церкви від інших християнських церков є ті, що стосуються природи Бога і Ісуса Христа та Святого Духа. Разом Вони становлять те, що у багатьох церквах звично називають Святою Трійцею, а у святих останніх днів - Божеством.

Сучасні пророки, отримання одкровень і нові Писання

Святі останніх днів вірять, що Бог і далі говорить до людства, що Він покликав нових апостолів і пророків і що одкровення приходить і сьогодні, як і в давні часи. Більш того, багато з тих одкровень офіційно увійшли у нові книги Писань. Серед них Книга Мормона. Ще одне свідчення про Ісуса Христа; Учення і Завіти, збірка одкровень, що давалися Джозефу Сміту та наступним Президентам Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів; і Дорогоцінна Перлина, яка містить писання Мойсея та Авраама, а також сучасні писання Джозефа Сміта.

План спасіння

Теологією святих останніх днів є, як його називають мормони, “план спасіння”. План спасіння містить вчення про передземний стан всього людства, причини, з яких Бог створив світ, природу й мету нашого життя тут, а також яке майбутнє чекає на нас у прийдешньому житті.

Храми та їхнє призначення

Основна мета храмової роботи - “запечатати”, тобто об’єднати,сім'їразом, оскільки є надія, що ці стосунки триватимуть і після смерті. Такі ж самі обряди можуть бути виконані і для тих, хто помер. В інших християнських церквах нічого подібного не виконується.

Місіонерська програма

Ця відмінність полягає не стільки в доктринальному плані, скільки у способі здійснення цієї програми, оскільки багато інших християнських церков також посилають місіонерів проповідуватиЄвангеліє Та все ж місіонерська програма Церкви відрізняється і легко розпізнається завдяки кількості місіонерів та їхньому розподіленню, тривалістю й різноманітністю їхнього служіння, їхньому зовнішньому вигляду та їхньому проповідуванню відновленоїЄвангелії.

Священнослужіння здійснюється на безоплатній основі

Церква Ісуса Христа як громада не має штатного професійного духовенства. Навіть на найвищих рівнях Церкви провідники, які покликаються апостолами і віддають цьому служінню увесь свій час, залишають свою більш високооплачувану роботу, щоб служити до кінця життя у покликанні “особливого свідка Ісуса Христа” та наглядати за діяльністю Церкви по всьому світу.

Підтримання здоров’я

Утримання від алкоголю практикується й серед послідовників інших віросповідань, а не тільки серед святих останніх днів. Однак від святих останніх днів очікується цілковите утримання від алкоголю, а також і від тютюну, чаю та кави.

Настанова щодо стилю тексту:У матеріалах про Церкву Ісуса Христа Святих Останніх Днів, при першому згадуванні Церкви просимо використовувати її повну назву. Щоб дізнатися більше про використання назви Церкви, зайдіть он-лайн на наші настанови щодо стилю тексту.Настанови щодо стилю тексту.