Тема

Книга Мормона: Ще одне свідчення про Ісуса Христа

Книга Мормона вперше була надрукована англійською мовою у 1830 р., від того часу вона у повному обсязі була перекладена 72-ма мовами і загальна кількість її друкованих примірників перевищила 150 мільйонів. Її називають “ключовим каменем” Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів. Від самого початку члени Церкви сприйняли її як Писання.

Це не означає, що для членів Церкви Книга Мормона замінює Біблію, у своєму проповідуванні й особистому навчанні вони використовують Біблію і Книгу Мормона разом.


Святі останніх днів також вважають Книгу Мормона літописом, що стосується давніх великих американських цивілізацій.

Відповідно до літопису, один з народів цих цивілізацій походить від чоловіка на ім’я Легій, який разом зі своєю сім’єю залишив Єрусалим приблизно у 600 р. до Р.Х. Вони вирушили до моря, побудували корабель і дісталися на ньому Американського континенту.

Після прибуття цих людей у Новий Світ дедалі зростаючий розбрат між ними призвів до того, що ця сім’я розділилася на групи, з яких потім сформувалося два народи, що протистояли один одному. Конфлікти тривали впродовж описаних 1000 років і призвели до остаточного знищення одного з цих народів.

У цьому літописі є багато пророцтв і свідчень про Ісуса Христа як Спасителя Світу, у т.ч. і вражаюча розповідь про те, що воскреслий Ісус, Який встав із мертвих, явився людям у Новому Світі.

У Книзі Мормона написано, що під час служіння Христа людям давньої Америки Він започаткував Свою Церкву - так само, як і в Старому Світі.

Відповідно до літопису, люди після відвідування Христа жили в єдності й процвітанні приблизно 200 років.

Потім, з часом, багато людей почали відвертатися від Христового вчення. Серед них переважала злочестивість, і нищівна війна призвела до знищення цілого народу.

Книга Мормона розповідає, що ці події ретельно записувалися на металевих пластинах. Відповідальність за збереження цього літопису й додавання до нього нових записів спочатку була покладена на тих перших людей, які залишили Єрусалим, а потім передавалася від покоління до покоління.

Одним з останніх, хто вів цей літопис, був давній американський пророк на ім’я Мормон, який скоротив записи, що велися століттями, у більш стислу розповідь і написав її на золотих пластинах.

Цей скорочений літопис Мормон передав своєму сину Моронію (вимовляється як Мо-РОН-ій), останній людині з цього народу, яка вижила. Наприкінці свого життя він заховав ці пластини на горбистій місцевості, де потім, через багато століть, буде знаходитися штат Нью-Йорк.

Святі останніх днів вірять, що це був пагорб, який сьогодні називається пагорб Кумора, неподалік Пальміри, шт. Нью-Йорк; що Мороній повернувся у 1823 р. як ангел, щоб привести підлітка Джозефа Сміта до цих схованих пластин. З часом Джозеф Сміт заснував Церкву Ісуса Христа Святих Останніх Днів.

В історії раннього періоду існування Церкви сказано, що Мороній через певний час передав ці золоті пластини під опіку Джозефа Сміта, який дозволив трьом чоловікам побачити їх і ще вісьмом чоловікам-потримати їх в руках. Свідчення цих свідків знаходяться в Книзі Мормона після вступу до неї.

Джозеф переклав пластини приблизно за три місяці, після цього повернув їх ангелу Моронію. Книга Мормона вперше була надрукована англійською мовою у Нью-Йорку в 1830 р.

У 1851 р. Книга Мормона була перекладена датською мовою - першою мовою, якою книга була перекладена з англійської. А в 2000 р. Церква досягла певної віхи, оскільки загальна кількість мов, якими була перекладена Книга Мормона, сягнула 100, включно з англійською. Повністю книга, крім англійської, друкується ще 81-ю мовою, а вибрані уривки з неї—ще 25-ма мовами.

Щоб допомогти зрозуміти мету Книги Мормона та наголосити на ній, у 1982 р. до її назви був доданий підзаголовок. Тепер її повна назва - “Книга Мормона: Ще одне свідчення про Ісуса Христа”.

Джозеф Сміт не тільки переклав Книгу Мормона, але й записав інші одкровення від Бога. Багато з цих одкровень знаходяться в двох інших книгах сучасних Писань, що називаються Учення і Завіти та Дорогоцінна Перлина.

Настанова щодо стилю тексту:У матеріалах про Церкву Ісуса Христа Святих Останніх Днів, при першому згадуванні Церкви просимо використовувати її повну назву. Щоб дізнатися більше про використання назви Церкви, зайдіть он-лайн на наші настанови щодо стилю тексту.Настанови щодо стилю тексту.