Тема

Запитання, які ставлять найчастіше

1. Мормони практикують полігамію?

У Споучених Штатах і по всьому світу існує більше 14 мільйонів мормонів, і жодний з них не є полігамістом. У Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів практикування полігамії суворо заборонено. Загальною нормою шлюбу в Церкві завжди була моногамія, як про це вказано в Книзі Мормона ( Книга Якова, розділ 2-й, вірш 27-й ).  Полігамія була частиною нашого минулого, протягом приблизно 50-ти років, у ХІХ-му столітті. Але вона не є частиною нашого теперішнього. Полігамія офіційно була припинена у 1890 р.—118 років тому. Ті, хто практикують полігамію сьогодні, не мають нічого спільного з Церквою.

2. Якими є вірування мормонів стосовно Бога?

У Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів Бога часто називають Небесним Батьком, тому що Він є Батьком усіх людських духів і створені вони за Його образом (Буття 1:27). Це є прийнятним визначенням для Бога, Який є добрим і справедливим, всемудрим і всемогутнім. Мормони вірять, що Бог Батько, Його Син Ісус Христос і Святий Дух є Божеством, або Трійцею.

3. Що відбувається у мормонських храмах?

Для членів Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днівхрами не є місцем регулярного недільного богослужіння. Оскільки храми є священними, то лише членам Церкви, які мають хорошу репутацію, дозволяється входити в храми. Основною метою храмової роботи є “запечатувати”, тобто з’єднувати сім’ї разом, оскільки є надія, що ці стосунки триватимуть і після смерті. Такі ж самі обряди можуть бути виконані і для тих, хто помер. В інших християнських церквах нічого подібного до храмового служіння не виконується.

4. Чи вірять мормони у Біблію?

Церква ставиться до Біблії як до слова Божого, як до священної книги Писань. Святі останніх днів мають велику любов до вчень, що містяться в ній, і все своє життя засвоюють її божественну мудрість. Більш того, під час богослужінь учення з Біблії обмірковують та обговорюють. Ще й інші книги Писань—Книга Мормона, Учення і Завіти та Дорогоцінна Перлина—зміцнюють і підсилюють Божі вчення, надаючи додаткові свідчення, і подають зворушливі розповіді про особистий досвід, який мали багато людей з Ісусом Христом. За словами апостола Церкви М. Рассела Балларда, “Книга Мормона не вихолощує, і не ослаблює, і не применшує значення Бібілії. Навпаки, вона розширює, поглиблює і посилює її”.

5. Мормони—християни?

Ісус Христос є основою основ для Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів, яка носить Його ім’я. Кожна молитва вдома і кожна проповідь у каплиці завершується в ім’я Ісуса Христа. Символи причастя, які приймаються щотижня на богослужінні, є символами Його Спокути. Спокутна жертва Христа—це плата за гріх всіх людей за умови їхнього індивідуального покаяння. Його жертва також дозволяє всьому людському роду воскреснути в безсмертя.

6. Якою є позиція Церкви стосовно расових стосунків?

Євангелія—для всіх. У Церкві завжди радо приймають людей всіх рас та етнічних груп, їх христять, вони виступають з кафедри і моляться на зборах громад. У Церкві ніколи не існувало політики розділення громад за расовою ознакою, але члени Церкви чоловічої статі, які були нащадками африканців, не висвячувалися у чини священства. Це змінилося у червні 1978 р., і Церква негайно почала висвячувати активних темношкірих членів Церкви чоловічої статі в чини священства скрізь по світу, де вони відвідували Церкву. У 2006 р. тодішній Президент Церкви Гордон Б. Хінклі проголосив, що “жодна людина, яка зневажливо ставиться до представників іншої раси, не може вважати себе справжнім учнем Христа. Вона не може також вважати, що цілком дотримується вчень Церкви. Давайте всі визнаємо, що кожен з нас є сином або дочкою нашого Небесного Батька, Який любить усіх Своїх дітей”.

7. Що можуть робити в Церкві жінки-мормони?

Жінки відіграють суттєву роль в роботі Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів. Жінки в Церкві не висвячуються у священство, а тому не виконують такі обряди, як, наприклад, благословення символів причастя чи хрищення, але вони служать на провідних посадах, місіонерами та вчителями, вони регулярно проповідують з кафедри і моляться на богослужіннях, що проходять у громадах.

8.  Чому Церква посилає скрізь місіонерів?

Місіонерська діяльність Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів основується на зразку місіонерського служіння, даному в Новому Завіті: служіння парами, проповідування євангелії, хрищення увірувавших в ім’я Ісуса Христа (див., наприклад, діяльність Петра і Івана у книзі Дій). Більш як 52000 місіонерів у віці до 25 років служать одночасно місіонерами Церкви у майже 350 місіях по всьому світу. Місіонерська робота є добровільною, і місіонери самі фінансують свою місію. Вони отримують призначення для свого служіння з Головного управління Церкви і посилаються лише у ті країни, уряди яких дозволяють у себе діяльність Церкви. У деякі куточки світу місіонери посилаються тільки для гуманітарного служіння або виконання якихось інших особливих місій. 

9. Що, на погляд мормонів, є метою життя?

Для святих останніх днів земне існування розглядається в контексті великого, безупинного плину історії—від доземного життя, де духи всіх людей жили з Небесним Батьком, і до майбутнього життя в Його присутності, де вони будуть зростати, навчатися та вдосконалюватися. Життя на землі розглядається як іспитовий стан, під час якого чоловіки і жінки випробовуються й перевіряються, саме у земному житті вони здобувають досвід, який можна отримати лише тут. Бог знав, що люди будуть робити помилки, тому Він послав Свого Сина, Ісуса Христа, Який би взяв на Себе гріхи світу. Для членів Церкви фізична смерть на землі—це не кінець, а початок наступного кроку у Божому плані для Своїх дітей.

10. Чому мормони не п’ють алкоголь і не палять?

Закон здоров’я для святих останніх днів основується на Слові мудрості, одкровенні, отриманому в 1833 р., де вказано продукти, які є корисними для здоров’я, і речовини, які є шкідливими для людського тіла. Відповідно алкоголь, тютюн, чай, кава та наркотики є забороненими, оскільки викликають призвичаєння та згубно діють на організм. У 1997 р. Каліфорнійський університет завершив дослідження, яке проводилося упродовж 14 років і мало за мету прослідкувати залежність рівня смертності та здорового способу життя серед 10000 членів Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів у Каліфорнії. Дані дослідження показали, що серед членів Церкви, які дотримувалися закону здоров’я, спостерігається один з найнижчих показників захворювання на рак та серцевосудинні хвороби у Сполучених Штатах і що члени Церкви, які виконували цей закон, жили на вісім—одинадцять років довше, ніж взагалі біле населення Сполучених Штатів.

Настанова щодо стилю тексту:У матеріалах про Церкву Ісуса Христа Святих Останніх Днів, при першому згадуванні Церкви просимо використовувати її повну назву. Щоб дізнатися більше про використання назви Церкви, зайдіть он-лайн на наші настанови щодо стилю тексту.Настанови щодо стилю тексту.