Прес-релізи

Відкрите звернення Церкви до депутатів Київської міської Ради

Відкрите звернення до депутатів Київської міської Ради

Шановне панство!

Релігійна організація «Релігійне Управління Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів в Україні» засвідчує Вам свою повагу та просить звернути увагу на кричущу ситуацію з порушенням прав та свобод киян у виборі віросповідання, а також порушення Закону про оренду землі, які можуть статися найближчим часом в Києві за Вашою участю.

Релігійна організація «Релігійне Управління Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів в Україні», далі «Церква», у 2005 році на законних підставах отримала право користуватися земельною ділянкою по вулиці Глибочицька, 5 — територія була взята у міста в оплатну оренду на 25 років. Було викуплено і будівлі дріжджового заводу, загальною площею близько 2100 кв. м., для їх подальшого знесення і будівництва дому зборів.

У вересні 2015 року за ініціативою депутата Кутняка С.В. (ВО «Свобода») договір оренди між Церквою та Київською міськрадою було розірвано рішенням Київради в односторонньому порядку. Головною причиною такого рішення була відсутність нової будівлі. Церкву не запрошували до Київради для звіту про стан справ, тому і неможливо було надати документальне підтвердження тривалого і сумлінного отримання усіх дозвільних документів, необхідних для початку будівництва. Церкву було повідомлено про одностороннє розірвання договору оренди, яке суперечить чинному законодавству. Про це свідчать висновки власного правового управління Київради, а також юридичного факультету КНУ ім. Т. Шевченка, де підкреслюється неправомірність цих дій.

Церква була вкрай здивована цим рішенням, оскільки ретельно, крок за кроком отримувала всі необхідні дозвільні документи, узгодження та ухвалення для початку будівництва дому зборів, відповідно до норм законодавства.

Звинувачення кількох депутатів Київської ради від ВО «Свобода», що Церква під своє будівництво забирає у мешканців Татарки «парк», не відповідає дійсності. На цій ділянці ніколи не було ні парку, ні скверу. На ній розташовувалися допоміжні будівлі дріжджового заводу, досі зберігся фундамент.

Церква вже виділила бюджет на озеленення ділянки, він складає понад 3 600 000 грн, а також підготувала детальну специфікацію щодо дерев, кущів, квітів, які будуть закуплені для створення зеленої зони. Територія буде відкрита для бажаючих з 7:00 до 21:00. Вона стане одним з улюблених місць у цій частини столиці, оскільки Церква щорічно буде виділяти біля 350 000 грн. на догляд за ділянкою і зеленими насадженнями на ній.

Зараз ми вкрай занепокоєні висловлюваннями деяких представників ВО «Свобода», їх критичними зауваженнями на адресу Церкви і її вірян.

Такого ставлення віруючі не бачили ось уже понад 15 років і ніяк не сподівалися зіткнутися з цим саме зараз — у державі, яка інтегрується в Європу, розділяючи загальноєвропейські цінності щодо терпимості, толерантності і взаємоповаги. Якщо держава дозволяє таке ставлення щодо нашої Церкви, то вона втрачає важливі цінності, дозволяючи погрози і заборони лише тому, що люди «ходять до іншої церкви». Члени Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів — добропорядні громадяни України, активні виборці з чесною і відповідальною життєвою позицією. Їхні права порушуються, коли державні діячі називають їх «сектантами», «віруючими в іншого бога» і таке інше.

Ми дуже вдячні тим депутатам Київради, які знають і поважають закони, хочуть бачити свою країну незалежною і процвітаючою й не сприяють рішенням, які будуть обмежувати права віруючих людей. Ми дуже вдячні депутатам, які не просто хочуть мати «сквер на папері», але дають право Церкві вкласти кошти у створення красивої зеленої зони для дозвілля містян.

Коли ми говоримо про красу і доступність території, ми можемо навести приклад: храмовий комплекс на території Софіївської Борщагівки, що належить Церкві, який був удостоєний високої нагороди Міністерства регіонального розвитку як краща культова будівля в Україні, введена в експлуатацію у 2010 році. Територія ділянки настільки красива і доглянута, що люди з прилеглих будинків постійно гуляють тут сім’ями (територія відкрита щоденно з 7:00 до 21:00), молодята приїжджають робити весільні фотографії, користуються популярністю і щотижневі екскурсії територією комплексу.

Дім зборів по вулиці Глибочицькій, 5 призначений для недільних богослужінь. Він буде також відігравати важливу роль у виконанні соціальних програм для мешканців Києва. Протягом тижня у ньому будуть відкриті: центр із самозабезпечення та сприяння  працевлаштуванню; група з позбавлення від залежностей; клас сімейно-історичних досліджень; заняття з англійської мови. Ці програми діють на безоплатній основі та дозволять людям покращити своє життя.

Шановні депутати, звертаємо Вашу увагу на ситуацію, що склалася та просимо не порушувати Закони й скасувати незаконне рішення Київради від  24.09.2015 №1909 "Про розірвання договору оренди земельної ділянки» та поновити договір оренди для громади вірян Церкви за адресою: вул. Глибочицька, 5. А також не порушувати права та свободи киян у виборі віросповідання, які закріплені Конституцією України та Конвенцією ООН.

З повагою,

Члени Київської релігійної громади Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів, 

за підтримки Релігійного управління Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів в Україні

Настанова щодо стилю тексту:У матеріалах про Церкву Ісуса Христа Святих Останніх Днів, при першому згадуванні Церкви просимо використовувати її повну назву. Щоб дізнатися більше про використання назви Церкви, зайдіть он-лайн на наші настанови щодо стилю тексту.Настанови щодо стилю тексту.