Прес-релізи

Відділ історії Церкви випускає книгу “Рукопис Книги Мормона, підготований до друку”

Це останній том, виданий на даний час за проектом “The Joseph Smith Papers” (Папери Джозефа Сміта)

Новий том, виданий за проектом “The Joseph Smith Papers”, в якому особливу увагу приділено рукопису Книги Мормона, підготовленому до друку, був випущений у вівторок видавництвом Church Historian’s Press, і є імпрінтом Відділу історії Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів. “Одкровення і переклади, том 3: Рукопис Книги Мормона, підготований до друку” є 11-м виданим томом за проектом, який здійснюється завдяки постійним зусиллям Церкви, направленим на те, щоб кожний документ, підготовлений засновником Церкви Джозефом Смітом чи його писарями, був загальнодоступним.

“Нам приємно, що цей документ тепер буде доступним для вчених та членів Церкви, щоб вони, коли забажають, могли переглядати й вивчати його,---сказав старійшина Стівен Е. Сноу, з Кворуму сімдесятників під час прес-конференції в Бібліотеці історії Церкви.---Хороша новина, що стосується цього тому, а також всіх томів, виданих за проектом “Joseph Smith Papers”, [полягає] в тому, що зрештою всі вони будуть в Інтернеті й будуть безкоштовними для загалу”. Старійшина Сноу також служить істориком і літописцем Церкви та виконавчим директором Відділу історії Церкви.

Том видано у двох частинах, кожна з яких є повнокольоровою книгою, більшою за звичайний розмір, в них кожну сторінку історичного рукопису представлено у вигляді фотографії високої роздільної здатності та копії рукопису з різнокольоровими позначками. Крім фотографій та копій рукопису цей том також містить список писарів та друкарів, які були залучені до його створення та друкування видання Книги Мормона 1830 року.

“Повнокольорові зображення високої якості найповнішого раннього рукопису Книги Мормона дають користувачам цього тому безпрецедентний доступ до нього---вони неначе тримають у своїх руках сам оригінал”,---сказав помічник історика і літописця Церкви Річард Е. Терлі молодший.

Мормони вважають Книгу Мормона, як і Біблію, Писаннями, які слід вивчати разом, і вірять, що вона містить в собі літопис про давні американські цивілізації та є ще одним свідченням про Ісуса Христа. 

Супровідна стаття про історію перекладу Книги Мормона з’явиться в жовтні 2015 р. у церковному журналі Ensign, а в даний час вона доступна в Інтернеті. І у вступі до цього нового тому, і в журнальній статті написано про інструменти, які Джозеф Сміт використовував під час перекладу; і там, і там вміщено ніколи ще не опубліковані фотографії каменю провидця, який, швидше за все, Джозеф Сміт використовував для перекладу Книги Мормона.

Камінь, яким він користувався для перекладу, часто згадувався як камінь шоколадного кольору овальної форми. Від Джозефа Сміта цей камінь перейшов до його писаря Олівера Каудері, а потім від вдови Каудері, Елізабет Уітмер Каудері, до Фінеаса Янга. Потім Янг передав його своєму братові, Бригаму Янгу, другому Президенту Церкви. Після смерті Президента Янга одна з його дружин, Зіна Д. Х. Янг, передала його Церкві. Як вказують історичні записи, крім цього каменя провидця, Джозеф Сміт упродовж свого життя мав ще й інші камені провидця.

Увесь проект був схвалений National Historical Publications and Records Commission (NHPRC) (Національним комітетом з питань історичних публікацій та записів), підрозділом National Archives (Національних архівів). Томи, видані за проектом “The Joseph Smith Papers” пройшли глибоке експертне дослідження як з боку учених Церкви, так і інших вчених.

Як очікується, повне друковане видання “The Joseph Smith Papers” буде складатися з 20 томів. Воно розділене на шість серій: “Щоденники”, “Одкровення і переклади”, “Історії”, “Документи”, “Адміністративні записи” і “Юридичні та бізнесові записи”. Перший том був виданий за цим проектом у 2008 р. Більше інформації знайдете, завітавши на сайт josephsmithpapers.org.

Настанова щодо стилю тексту:У матеріалах про Церкву Ісуса Христа Святих Останніх Днів, при першому згадуванні Церкви просимо використовувати її повну назву. Щоб дізнатися більше про використання назви Церкви, зайдіть он-лайн на наші настанови щодо стилю тексту.Настанови щодо стилю тексту.