Прес-релізи

"Музична пектораль": мормонська церква провела музичний фестиваль

Пектораль — цей древній символ української землі став символом музичного фестивалю під назвою «Музична пектораль», який відбувся 6 листопада 2015 року в Українському домі.

Як і скіфська пектораль, яка поєднує різноманітні сюжети, ювелірні техніки, орнаменти, "Музична пектораль" об’єднала багато музичних жанрів і музику різних епох. Музика початку 16-го століття, західноєвропейська класична музика, твори сучасних українських композиторів, джаз, народні мелодії — таким було жанрове різнобарв’я фестивалю.

Музика є важливою частиною богослужіння мормонів, але не тільки. Вона посідає важливе місце в повсякденному житті членів Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів. Підтвердженням цього і стало проведення музичного фестивалю. В ньому брали участь як професійні виконавці, які є членами мормонської церкви, так і аматори, для яких музика не є професією, однак важливою частиною їхнього життя, навіть чимось більшим за хоббі. Були також запрошені гості, які не належать до Церкви. Серед учасників були не лише кияни, але і артисти з Харкова та Рівного. Крім того, своїми музичними талантами поділилися місіонери Церкви, як молоді, так і літні.

За словами Людмили Філіпович, завідувача відділу історії релігії та практичного релігієзнавства Відділу релігієзнавства Інституту філософії ім. Г. С. Сковороди НАН України, яка була присутня на фестивалі, музика є сферою, зрозумілою для всіх людей будь-якого віросповідання. Вона зазначила, що мормонам притаманна висока музична культура, і що подібні фестивалі сприяють консолідації суспільства, оскільки музика не потребує перекладу, вона зрозуміла всім людям будь-яких поглядів.

На думку Анатолія Колодного, керівника Відділу релігієзнавства Інституту філософії ім. Г. С. Сковороди НАН України, було б добре, якби подібні фестивалі стали міжконфесійними.

На фестивалі були представники телевізійного каналу Аллат-Ра, яких дуже зацікавив формат цього заходу. Цей телевізійний канал готує спеціальний репортаж, присвячений фестивалю.

Подібний фестиваль уже проводився у 2013 році, і тепер організатори планують проводити його щорічно.

Ненсі Трайтал, дружина президента Київського Українського храму, сказала: «Концерт був просто надзвичайним! Ми насолоджувалися кожним номером. Ми вражені талантами членів Церкви в Україні. Хочемо, щоб таких концертів було більше і більше».

Кирило Похилько, провідник Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів в Україні, так сказав про фестиваль: «Незабутні враження від побаченого та почутого. Такі талановиті люди живуть навкруги. Цікаво було спостерігати за дітьми, що прийшли на святковий концерт. Вони були вражені побаченим та дуже щасливі. Вони аплодували музикантам стоячи, що підкреслило їх піднесений настрій та радість».    

Настанова щодо стилю тексту:У матеріалах про Церкву Ісуса Христа Святих Останніх Днів, при першому згадуванні Церкви просимо використовувати її повну назву. Щоб дізнатися більше про використання назви Церкви, зайдіть он-лайн на наші настанови щодо стилю тексту.Настанови щодо стилю тексту.