Тема

Християни

Як свідчить її назва, Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів (мормони) визнає себе як істинно християнську. Хоча термін “християни” часто асоціюється з деякими релігійними твердженнями, які Церква не приймає, мормони використовують його, щоб виявити своє вірування в божественність Ісуса Христа.

   

Учення і Писання Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів зосереджені на ролі, яку відіграє Ісус Христос в якості Викупителя, Спасителя і Сина Бога. Ось як пояснював це Джозеф Сміт, засновник Церкви та її перший президент: “Фундаментальними принципами нашої релігії є свідчення апостолів і пророків стосовно Ісуса Христа, що Він помер, був похований і воскрес на третій день, і вознісся на небеса. А все інше, що стосується нашої релігії, є лише додатком до цього”. Мормони вірять, що, на додаток до Біблії, Книга Мормона служить завітом або свідченням про Ісуса Христа і Його вчення. Мормони моляться в ім’я Христа, приймають причастя (або причащання хлібом і водою) в ім’я Христа, моляться про прощення і отримують благодать через Христа, поклоняються в ім’я Христа і прагнуть наслідувати Його приклад.

Інколи виникає непорозуміння щодо того, чи мормони є християнами через доктринальні відмінності від тих вірувань, які, зазвичай, визнають багато інших християнських церков. Наприклад, мормони вірять, що Бог Батько любить, плаче і радіє від усього серця (Мойсей 7:28--33). Вони вірять, що Трійця (Бог Батько, Син Христос і Святий Дух) — це три різні особи (Учення і Завіти 130:22). Мормони також вірять, що Христос заснував церкву під час Свого земного служіння, але через деякий час лінія влади священства, а також певні важливі вчення, були втрачені. Саме тому вони вірять, що Бог покликав пророка Джозефа Сміта, щоб відновити Христову церкву давніх часів — звідси й назва, Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів (або послідовників у ці теперішні часи). Це також включало відновлення живих “апостолів і пророків” (До Ефесян 2:20). Вірування у відкритий канон і додаткові Писання — Книгу Мормона, Учення і Завіти та Дорогоцінну Перлину — також відрізняють мормонів від інших християн.

Однак мормони стверджують, що ці вірування не позбавляють їх права вважатися християнами, а, навпаки, обґрунтовують їхню віру в Ісуса Христа та зміцнюють їхнє зобов’язання наслідувати Його приклад і вчення. Визнаючи існуючі відмінності в різних ученнях з іншими християнськими церквами, вони визнають себе християнами через їхню відданість до наслідування Спасителя й поклоніння Йому.

 

Настанова щодо стилю тексту:У матеріалах про Церкву Ісуса Христа Святих Останніх Днів, при першому згадуванні Церкви просимо використовувати її повну назву. Щоб дізнатися більше про використання назви Церкви, зайдіть он-лайн на наші настанови щодо стилю тексту.Настанови щодо стилю тексту.