Тема

Зростання Церкви

Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів була офіційно організована в невеличкому дерев’яному будиночку на півночі шт. Нью-Йорк у 1830 р.

Мало пройти 117 років—до 1947 р., щоб чисельність Церкви виросла з шести її перших членів до одного мільйона. Наявність місіонерів була характерною рисою Церкви від перших днів її існування; вони посилалися на землі корінних американських народів, до Канади, а в 1837 р. навіть за межі Північної Америки—в Англію. Невдовзі після цього місіонери працювали вже в Європі, а також в таких далеких краях як Індія й Тихоокеанські острови.

Двомільйонна позначка була досягнута вже через 16 років, у 1963 р., а тримільйонна—ще через вісім років. Таке прискорене зростання продовжувалося, і тепер через кожні три роки, а то й менше, до Церкви приєднується по одному мільйону нових її членів. Зростання відбувається як за рахунок хрищення новонавернених, так і завдяки природному зростанню—народженню дітей.

Сьогодні кількість членів Церкви перевищує 14 мільйонів.

Наслідки такого швидкого й постійного зростання спостерігаються в багатьох місцях по всьому світу, де існує Церква. Громади, які групуються в географічних територіях і відомі як приходи, періодично розділяють, коли вони стають надто великими для адміністрування або одночасного поклоніння у каплиці чи будинку зборів. Фактично щодня упродовж року завершується будівництво нових будинків, щоб зростаюча кількість членів Церкви мала місце, де збиратися.

За даними Національної ради церков, Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів є другою найбільш зростаючою церквою у Сполучених Штатах. Однак, незважаючи на зростання кількості її членів, Церква застерігає проти надмірного підкреслювання статистичних показників зростання. Церква не робить статистичних порівнянь з іншими церквами і не претендує називатися найшвидше зростаючою християнською деномінацією, хоч у ЗМІ часто й з’явлються подібні повідомлення. Такі порівняння рідко коли враховують численні складні фактори, у т.ч. й рівень активності та рівень смертності, методологію, що використовується для реєстрації або обрахунку членів церкви, і те, якими факторами визначається членство в церкві. До того ж по світу рівень зростання є дуже різним. Є також ще багато й інших факторів, що сприяють зміцненню Церкви, а найбільше—це відданість і обов’язковість її членів.

Настанова щодо стилю тексту:У матеріалах про Церкву Ісуса Христа Святих Останніх Днів, при першому згадуванні Церкви просимо використовувати її повну назву. Щоб дізнатися більше про використання назви Церкви, зайдіть он-лайн на наші настанови щодо стилю тексту.Настанови щодо стилю тексту.