Тема

Зв’язки з іншими конфесіями

Зусилля Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів, спрямовані на встановлення міжконфесійних стосунків

Повага до різних конфесій та унікальних внесків всіх світових конфесій є однією з характерних рис мормонізму. Від самого початку існування Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів Джозеф Сміт надавав великого значення принципу релігійної свободи і толерантності: “Ми залишаємо за собою право вклонятися Всемогутньому Богові так, як нам каже власна совість, і визнаємо за всіма людьми те саме право: нехай вони вклоняються як, де і чому вони хочуть” (Уложення віри 1:11).

У тому ж дусі Президент Церкви Томас С. Монсон закликав під час генеральної конференції, тобто піврічних всесвітніх зборів, до більшого релігійного порозуміння: “Я хочу закликати членів Церкви скрізь і повсюди виявляти доброту і повагу до всіх людей. Світ, у якому ми живемо, повний різномаїття. Ми можемо і повинні виявляти повагу до тих людей, чиї вірування відрізняються від наших”. (Квітень 2008 р., Звернення на генеральній конференції). Святі останніх днів ставляться до всіх щиро віруючих, як до рівних у пошуках віри і у великій роботі служіння людству.

Наголошуючи на Божій любові до всіх людей, а не лише до одновірців, президент Дітер Ф. Ухтдорф, з Першого Президентства, яке є найвищим керуючим органом Церкви, заявив: “Ми шануємо і поважаємо щирі душі з усіх релігій, де б і коли б вони не жили, хто любили Бога, навіть не маючи повноти євангелії. Ми здіймаємо свій голос у вдячності за їхню самовідданість і сміливість. Ми сприймаємо їх як братів і сестер, дітей нашого Небесного Батька. … Він чує молитви смиренних і щирих в кожній нації, язикові й народові. Він дає світло тим, хто шукає й шанує Його і прагне коритися Його заповідям” (квітень 2008 р., звернення на генеральній конференції).

Покійний Крістер Стендаль, почесний єпископ лютеранської церкви в Стокгольмі і почесний професор Гарвардської школи богослов’я, визначив три правила для релігійного порозуміння: (1) Якщо ви намагаєтеся зрозуміти іншу релігію, то повинні питати про неї в її прихильників, а не противників; (2) не порівнювати ваше найкраще з їхнім найгіршим; (3) залишити місце для “білої заздрості”, шукаючи в іншій релігії те, що можна наслідувати. Ці принципи сприяють встановленню стосунків між релігіями, які викликають довіру і закладають підґрунтя для милосердних зусиль.

Духовні й матеріальні потреби світу вимагають доброї волі і співпраці різних релігій. Кожна з них робить вагомий внесок для блага ширшої громади віруючих. Орсон Ф. Уітні, який був апостолом у ранній період розвитку Церкви, сказав: “Бог ставить до виконання Своєї великої і дивовижної роботи більше, ніж один народ. Святі останніх днів не можуть всю її зробити. Вона надто величезна, надто важка, щоб її виконати якомусь одному народу”. Отже члени Церкви дивляться на інших віруючих навколо себе не як на супротивників чи конкурентів, а як на партнерів у багатьох справах задля добра у світі. Наприклад, Церква об’єднала свої зусилля з католицькою організацією El Minuto de Dios, щоб забезпечити одягом потерпілих від повені і зсувів у Колумбії в січні 2011 р. Більш того, Церква співпрацювала з Islamic Relief USA, щоб забезпечити харчами й медикаментами у січні 2010 р. потерпілих від наслідків землетрусу на Гаїті.

Важливо зазначити, що співпраця між різними релігіями не вимагає компромісу в доктринах. Хоч Церква і заявляє про свою релігійну незалежність і визнає, що її доктрини відрізняються від доктрин інших релігій, усе ж це не заважає їй у партнерстві з іншими релігіями здійснювати гуманітарні проекти. Основа цих зусиль—загальні цінності. Різниця в інтерпретації спокути Христа, наприклад, не ослаблює наказ Христа “любити свого ближнього, як самого себе”. Отже, необхідно окремо тримати гуманітарні зусилля і доктринальні принципи, але в той же час виявляти спільну турботу про тих, хто в нужді. Людям доброї віри не потрібно мати абсолютно ті самі вірування, щоб у служінні людям виконувати великі справи.

Далі наведено лише кілька прикладів співпраці між Церквою Ісуса Христа Святих Останніх Днів та іншими релігіями та розповіді про неї:

Заходи, які проводила Церква

Єпископ Уестер схвально відгукується про візити кардинала Джорджа в Юту (2/26/2010)

Кардинал Джордж виступив з промовою про свободу релігії в УБЯ (2/23/2010)

Щорічна музична данина різних релігій була принесена в історичній Солт-Лейкській Скинії (2/22/2010)

Релігії об’єднуються, приносячи музичну данину в Солт-Лейкській Скинії (2/9/2010)

У програму круглого Солт-Лейкського столу для різних релігій входить концерт на Храмовій площі (2/13/2007)

Архиєпископ Алекс Дж. Брунетт отримує нагороду “Сімейні цінності” (11/30/2010)

Події, в яких Церква брала участь

Кафедральний собор відзначає 100 ювілей; Президент Монсон виступає на богослужінні, яке разом проводилося двома релігіями (8/10/2009)

Апостолам потрібно подорожувати світом, бо кількість членів Церкви зростає (9/27/2010)

У 2009 р. Парламент світових релігій збирається у Мельбурні (12/14/2009)

Церква взяла участь у Всесвітній релігійній конференції в Казахстані (7/22/2009)

Екскурсії в релігійних спорудах сприяють розумінню (7/31/2008)

Учення Церкви

Апостол говорить про свободу релігії молоді Бостона (7/17/2010)

Як каже апостол, віруючим в Бога потрібно співпрацювати (5/28/2008)

Повага до різноманіття віросповідань (4/18/2008)

Євангелія—глобальна віра (11/1991)

Божа любов до всього людства (2/15/1978)

Гуманітарна допомога та інше служіння

Церква відгукується на повені і зсуви у Колумбії (1/6/2011)

Посол Пакистану дякує провідникам Церкви за гуманітарну допомогу мормонів (9/14/2010)

Сусіди допомагають сусідам (7/8/2010)

Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів у партнерстві з Islamic Relief USA надсилає харчі й медикаменти на Гаїті (1/22/2010)

Від Солоного озера до Самоа—Церква надає гуманітарну допомогу (10/6/2009)

Мормонські та ісламські провідники спільно надають гуманітарну допомогу (7/29/2009)

Мормони допомагають потерпілим від повені у штатах Індіана, Айова і Вісконсин (6/17/2008)

Шиються стьобані ковдри, щоб допомогти безпритульним сім’ям (3/21/2007)

Мормонська молодь у Х’юстоні допомагає сусідам підготуватися до непередбачених випадків (10/25/2006)

Святі останніх днів посилають допомогу на Ближній Схід (7/27/2006)

Мусульмани і мормони працюють разом, щоб швидко доставити допомогу жертвам землетрусу в Індонезії (5/30/2006)

Настанова щодо стилю тексту:У матеріалах про Церкву Ісуса Христа Святих Останніх Днів, при першому згадуванні Церкви просимо використовувати її повну назву. Щоб дізнатися більше про використання назви Церкви, зайдіть он-лайн на наші настанови щодо стилю тексту.Настанови щодо стилю тексту.