jesus-children-thumbnail-ukr.jpeg.jpg
Новини

Ознайомлення з новим Загальним довідником для провідників і членів Церкви

Церковні громади всіх видів і чисельності можуть адаптувати принципи, наведені у цій книзі до своїх потреб

Новий довідник для провідників і членів Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів (про видання якого вперше було оголошено в січні) зараз доступний англійською мовою он-лайн та в додатку “Євангельська бібліотека”. Дев’ять з 38 розділів були повністю переписані, а одна частина ще одного розділу — оновлена. Див. підсумок змін, наведений нижче. Також нижче наведено список найпоширеніших запитань.

Ця книга має назву “Загальний довідник: Служіння в Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів” і замінює собою обидві книги: Довідник 1 (для президентів колів і єпископів) і Довідник 2 (для всіх інших провідників). Нова книга (лише її цифрова версія, за кількома винятками для деяких територій) доступна для кожного і буде регулярно оновлюватися, забезпечуючи необхідну гнучкість, щоб допомогти тисячам провідників по всьому світу адаптувати різні церковні програми, положення політики і процедури до їхніх обставин у дусі любові й пастирської турботи.

У представленому сьогодні виданні близько 80% вмісту було перенесено зі старих довідників і по-іншому упорядковано за новою схемою. Чому було переписано лише дев’ять розділів? Після внесення змін до кількох важливих розділів у 2019 році, провідники Церкви вирішили прискорити видання нового об’єднаного довідника замість оновлення старих матеріалів.

“Спочатку ми планували повністю переписати довідник, а потім зробити його переклад. Ми підрахували, що зможемо видати його, ймовірно, у 2022 році, — сказав старійшина Ентоні Д. Перкінс, виконавчий директор Відділу координації Церкви, який наглядає за створенням довідника. — Але, коли було підготовлено перші розділи, Перше Президентство і [Кворум] дванадцятьох відчули, що оновлення були достатньо важливими, щоб довідник було видано якомога швидше”.

Церква Ісуса Христа вірить у те, що пророки і апостоли продовжують отримувати одкровення.

“А це, якщо коротко, означає, що Церква є істинною і живою. Вона може змінюватися,—сказав старійшина Перкінс. — Оскільки довідник, здебільшого, представлено у цифровому вигляді, це дозволяє нам оновлювати його, коли отримується нове одкровення, коли Церква рухається у нових напрямках, зростаючи по всьому світу”.

                         

Багато жінок і чоловіків — святих останніх днів — були незнайомі з попередніми церковними довідниками — особливо з Довідником 1. Кожний з оновлених розділів, доступних сьогодні, є основаним на принципах і має широке застосування для всіх членів Церкви.

“Членам Церкви — як чоловікам, так і жінкам, — дуже важливо розуміти, що Бог дає нам Свою силу, щоб ми могли йти і робити те, що Він попросив нас робити, — сказала сестра Рейна І. Абурто, з генерального президентства Товариства допомоги, яка брала активну участь у створенні нового довідника. — І Він також делегував нам повноваження, аби ми могли отримувати одкровення і мати Його допомогу і Його скерування в усьому”.

У дев’яти оновлених розділах (усі 38 розділів буде перероблено до 2021 року) відображено новий тон і новий підхід, які розглядалися протягом кількох років.

“Якщо ви подивитеся на еволюцію довідника протягом останньої сотні років, то побачите, що його вміст змінювався з адміністративних процедур на ті, що більше пов’язані зі служінням, — сказав старійшина Перкінс. — Тобто, попередні довідники були призначені скоріше для великих підрозділів — наприклад, для Елпайн, шт. Юта, — а нам потрібен довідник, який можна застосовувати навіть у найменших підрозділах”.

Сестра Абурто, уродженка Нікарагуа, яка входить до комітету, що регулярно збирається, аби переглядати кожне слово довідника, сказала, що тон тексту, зосереджений на служінні, допомагатиме провідникам з різною освітою і з різних культур краще розуміти і застосовувати його принципи. Вона сказала, що її досвід професійного перекладача, був особливо корисний у процесі перегляду.

“Я намагалася знаходити місця, де переклад [з англійської на іспанську] міг бути складним і важким для розуміння, — сказала вона. — Я намагалася впевнитися, що мова є зрозумілою, щоб, коли його перекладатимуть, було передане справжнє значення”.

Цю книгу якомога швидше буде перекладено 51 мовою. Церковні провідники у громадах, де не розмовляють англійською мовою, мають використовувати старі довідники, поки нова версія довідника не стане доступною їхньою мовою.

Ще однією перевагою здебільшого цифрового довідника є те, що це дозволяє використовувати різні підходи до вивчення матеріалу.

“Деякі люди навчаються, читаючи, інші — дивлячись, — сказав старійшина Перкінс. — Тому довідник міститиме відеофрагменти, в яких буде показано, як саме має щось робитися”.

Нижче наведено підсумок нового вмісту довідника. Також див. список найпоширеніших запитань, наведений нижче.

Підсумок дев’яти переписаних розділів

1: План Бога і ваша роль у роботі зі спасіння та піднесення

Цей розділ є новим і допомагає святим останніх днів зрозуміти Божий план щастя, роботу зі спасіння та піднесення (ту основу, на якій ґрунтується структура Загального довідника) і мету Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів.

2: Підтримка окремих осіб і сімей у роботі зі спасіння та піднесення

Святих навчають про роль сім’ї у Божому плані, про основну роль домівки в роботі зі спасіння та піднесення і про зв’язок між домівкою та Церквою.

3: Принципи священства

Провідники і члени Церкви дізнаються про те, що таке священство, звідки воно походить та як діє і благословляє життя. Це включає в себе істину про те, що всі святі останніх днів, незалежно від їхньої статі або церковного доручення, використовують делеговане повноваження священства, коли їм надаються формальні можливості для служіння в їхніх громадах. “Усі члени Церкви, які дотримуються своїх завітів—жінки, чоловіки і діти — благословенні силою Божого священства у своїх домівках, щоб зміцнювати себе і свої сім’ї”, — сказано в кінці цього розділу.

4: Провідництво в Церкві Ісуса Христа

Членів Церкви навчають принципам провідництва, подібного до Христового, включаючи те, як готуватися духовно, радитися разом і досягати єдності з іншими у своїй громаді, та про важливість делегування.

15: Семінарії та інститути релігії

У цьому розділі описано церковну програму семінарії (релігійної освіти для підлітків) та програму інституту (релігійного навчання для святих останніх днів віком від 18 до 30 років). У тексті також є посилання на сайт CES.ChurchofJesusChrist.org, де читачі можуть отримати більше інформації про церковні початкові й середні школи, Всесвітню програму BYU–Pathway та заклади вищої освіти.

18: Обряди і благословення священства

У цьому розділі є посилання на матеріали та навчальні відеофрагменти, в яких показано, як виконувати багато різних церковних обрядів священства. З часом буде додано більше відеофрагментів.

32: Покаяння і ради з членства в Церкві

Цей розділ (раніше відомий як “Церковне покарання”) зазнав істотних змін. Він більш послідовно скеровує провідників у ключових рішеннях і діях, необхідних для того, щоб допомогти людям покаятися у тяжкому гріху. Цей розділ також зосереджується на тому, як допомогти захистити інших людей від тих, хто становить фізичну або духовну загрозу.

Зазнали змін і деякі ключові терміни. Дисциплінарні ради тепер називаються “Радами з членства в Церкві”. Як і раніше, метою цих рад є виявлення любові, надії і турботи, і ці ради мають допомагати святим останніх днів у процесі їхнього покаяння. Також, замість “позбавлення товариства”, на членів Церкви накладатимуться “формальні обмеження у членстві в Церкві”. А відлучення від Церкви тепер називається “позбавленням членства в Церкві”.

“Ці терміни змінено для того, щоб упевнитися, що ми розуміємо, що коли ми робимо помилку у своєму житті, Господь завжди простягає Свої руки милості”, — каже сестра Абурто.

36: Створення підрозділів, зміни і надання назв новим підрозділам

У цьому розділі наведено настанови щодо створення колів, приходів і філій, та змін, які можуть відбуватися з ними.

37: Спеціалізовані коли, приходи і філії

Тут провідники і члени Церкви дізнаються про те, які критерії мають бути задовільнені для створення колів, приходів і філій, призначених для конкретних груп людей. Зокрема для тих, хто говорить певною мовою, студентів, неодружених, тих, хто живе в закладах догляду, або хто перебуває в деяких інших незвичайних обставинах.

Оновлена частина

38.6: Політика Церкви і настанови

Тут описано політику Церкви і порядок дій стосовно різних питань, пов’язаних з мораллю. Деякі положення політики є новими, деякі було оновлено, а ще деякі, можливо, будуть оновлені в майбутньому. Ці положення політики щодо питань, пов’язаних з мораллю, зокрема, стосуються: аборту, насильства, штучного запліднення, контролю народжуваності, дитячої порнографії, кровозмішення, запліднення в пробірці, одностатевих шлюбів, статевої освіти, сексуального насильства, неодружених батьків, які чекають на народження дитини, донорства сперми, самогубства, хірургічної стерилізації, сурогатного материнства, і є нове положення, яке стосується трансгендерів. У зв’язку з цим, вміст сайту Mormon and Gay переміщено в новий розділ на сайті ChurchofJesusChrist.org, з новим URL. Також на сайті ChurchofJesusChrist.org доступний новий розділ для трансгендерів.

“Зараз ми виклали у письмовому вигляді нинішню позицію Першого Президентства і [Кворуму] дванадцятьох щодо багатьох положень політики, які стосуються моралі,—сказав старійшина Перкінс. — Одне з тих нових положень стосується людей, яких називають трансгендерами. Причина, з якої це положення було додано, полягає у тому, що єпископи і президенти колів частіше стали ставити такі запитання: “Що дозволяється робити трансгендеру? Які є настанови щодо цього?” У положеннях політики щодо трансгендерів сказано, що всім людям дозволено відвідувати наші збори і що ми маємо створити теплу дружню атмосферу для всіх — включно з особами, яких визначають як трансгендерів. Разом з тим, у цьому положенні пояснюється, що дещо у церкві є специфічним для конкретної статі”.

При потребі керівники Церкви продовжуватимуть переглядати і оновлювати положення політики і настанови у цьому довіднику.

Настанова щодо стилю тексту:У матеріалах про Церкву Ісуса Христа Святих Останніх Днів, при першому згадуванні Церкви просимо використовувати її повну назву. Щоб дізнатися більше про використання назви Церкви, зайдіть он-лайн на наші настанови щодо стилю тексту.Настанови щодо стилю тексту.