Додаткові матеріали

Листи від Першого Президентства щодо церковних зборів та заходів під час пандемії COVID-19

ЦЕРКВА ІСУСА ХРИСТА СВЯТИХ ОСТАННІХ ДНІВ

ОФІС ПЕРШОГО ПРЕЗИДЕНТСТВА

47 East South Temple Street, Salt Lake City, Utah 84150-1200

11 вересня 2020 р.

Дорогі брати і сестри!

Безпечна участь у церковних зборах та заходах

Президентства територій під керівництвом Першого Президентства і Кворуму Дванадцятьох Апостолів надають дозволи на проведення зборів та заходів у їхніх територіях. Місцеві обставини та розпорядження стосовно COVID-19 є різними, іноді навіть у тій самій церковній території.

У додатку до цього листа наведено принципи та деталі, що допоможуть провідникам безпечно пристосувати проведення церковних зборів і заходів з урахуванням місцевих потреб і обставин та у відповідності до розпоряджень місцевих органів влади. Завдяки використанню технологій та безпечному очному спілкуванню є багато можливостей для проведення зборів президентств і рад, для підбадьорення й підтримки молоді та для здійснення змістовного поклоніння, служіння братам і сестрам та служіння у покликаннях.

Починаючи з листопада, коли буде призначено президентом Кворуму Дванадцятьох Апостолів і якщо дозволять обставини й технологічні можливості, можуть проводитися конференції колів---віртуально або з ретельним дотриманням соціального дистанціювання, як буде доцільно.

Ми вдячні за натхненні зразки служіння та зосереджені на домівці, підтримувані Церквою зусилля, які дозволяють просувати Господню роботу вперед за теперішніх обставин.

Щиро ваші, Перше Президентство

Безпечна участь у церковних зборах та заходах (частина 2)

У важкі часи учні Ісуса Христа продовжують наслідувати Його, беручи участь в Його роботі зі спасіння та піднесення. Він запрошує нас йти вперед шляхом завітів і допомагати іншим у цьому, якими б не були обставини.

Президентства територій під керівництвом Першого Президентства і Кворуму Дванадцятьох Апостолів надають дозволи на проведення зборів та заходів у їхніх територіях. У виконанні Господньої роботи слід скеровуватися такими принципами:

Принцип

Керування Церквою

Поіменно памʼятати членів Церкви, насичувати їх духовно і піклуватись про їхнє благополуччя (див. Мороній 6:4--5).

Проводити збори президентств та збори рад (це стосується і кворумів Ааронового священства, і класів Товариства молодих жінок) віртуально або очно з дотриманням заходів безпеки та відповідно до місцевих умов. Провідники колів та приходів (і президентства молодіжних кворумів та класів) продовжують виконувати роботу зі спасіння.

Зміцнювати членів Церкви і допомагати нести їхні тягарі (див. Мосія 18:8--11; Учення і Завіти 20:47, 59).

Продовжувати служити і проводити співбесіди щодо служіння, зокрема, піклуючись про тих, хто має особливі потреби. Дотримуючись заходів безпеки, під керівництвом єпископа та із застосуванням його ключів регулярно проводити обряд причастя вдома у тих, хто бажає причаститися, якщо це є можливим.

Надихати одне одного і зміцнювати єдність завдяки проведенню заходів (див. Мосія18:21; Учення і Завіти 121:9).

Проводити молодіжні збори та заходи і виконувати проекти служіння віртуально або очно з дотриманням заходів безпеки, відповідно до місцевих умов, у неділю або в інші дні. Допомагати молоді бути на звʼязку і зміцнюватися, беручи участь у Програмі для дітей та молоді вдома і в церкві. У багатьох сімʼях є діти молодшого віку, їх потрібно навчати і з ними потрібно співати вдома, використовуючи матеріали для дітей, які за віком мають відвідувати Початкове товариство.

Часто збирати членів Церкви, щоб поститися, молитися і розмовляти про благополуччя їхніх душ (див. Алма 6:6; Мороній 6:6).

Під керівництвом єпископа та із застосуванням його ключів проводити щотижневі причасні збори віртуально, очно з дотриманням заходів безпеки або комбіновано---очно та за допомогою віртуальних трансляцій, з урахуванням місцевих потреб та у відповідності до розпоряджень місцевих органів влади. Ці трансляції не повинні записуватися. Підтримувати членів Церкви, яким потрібно продовжувати поклонятися в Суботній день вдома.

Оскільки при трансляції причасних зборів не транслюється сам обряд причастя, розгляньте можливість почати трансляцію зборів після проведення причастя, або, як альтернативний варіант, провести обряд причастя наприкінці зборів, щоб ті, хто віртуально дивляться причасні збори, побачили їх без переривання.

Місцеві провідники допомагають забезпечити, щоб усі, хто бажає отримати обряд причастя, могли отримати його особисто. Цей обряд виконують уповноважені носії священства.

ЦЕРКВА ІСУСА ХРИСТА СВЯТИХ ОСТАННІХ ДНІВ

ОФІС ПЕРШОГО ПРЕЗИДЕНТСТВА

47 East South Temple Street, Salt Lake City, Utah 84150-1200

16 квітня 2020 р.

Кому: генеральним авторитетам, генеральним чинам, територіальним сімдесятникам, президентам колів, місій, округів та храмів, єпископам і президентам філій

Дорогі брати і сестри!

Адміністративні принципи у часи випробувань

Ми вдячні за зусилля багатьох з вас, які ви докладаєте, щоб уважно виконувати настанови національних, державних і місцевих провідників у багатьох країнах у зв’язку з пандемією COVID- 19. Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів також вживає належні заходи і надає допомогу нужденним.

За теперішніх обставин і за умов, які можуть існувати в майбутньому, члени Церкви вірно виконуватимуть зобов’язання бути хорошими громадянами і хорошими сусідами.

До цього листа додано документи, в яких пояснюються адміністративні принципи для Церкви у часи випробувань. Додано настанови щодо основних обрядів, благословень та інших дій Церкви, щоб скеровувати провідників під час теперішньої кризи і в часи випробувань у майбутньому.

Ці документи видані у зв’язку з порушенням нормальної роботи Церкви і заходів, у яких беруть участь члени Церкви, через всесвітню пандемію COVID-19. Вони містять настанови щодо роботи Церкви, поки існує пандемія у конкретній країні чи регіоні. Інші рекомендації можуть бути видані пізніше.

Щиро ваші, Перше Президентство

Адміністративні принципи у часи випробувань (частина 2)

16 квітня 2020 р.

Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів зосереджується на виконанні божественно призначених обов’язків, щоб допомагати членам Церкви у їхньому розвитку на шляху завітів до вічного життя. Щоб допомогти виконувати цю божественну мету, Церкві та її провідники надають повноваження і ключі, завіти і обряди, та пророче скерування. Церква запрошує усіх людей прийти до Ісуса Христа і вірно виконувати Його заповіді.

Часи випробувань

У Писаннях чітко сказано, що у цьому розподілі настануть часи випробувань. Під час складних обставин Церква проголосить фундаментальні принципи і виконуватиме необхідні обряди, щоб благословляти дітей Небесного Батька. Незважаючи на часи або обставини, певні речі є важливими в Господній Церкви. Серед них священне вчення і обряди.

Загальний обов’язок громадян

Члени Церкви вдячні за закони багатьох країн по всьому світу, які захищають свободу віросповідання і поважають священну свободу совісті.

Членів Церква навчають, що їм слід підтримувати і виконувати закони країн, де вони проживають. Уряди встановлюють такі закони, які, на їхній розсуд, найкраще розраховані на захист інтересів народу. Ми визнаємо, що у виняткових обставинах усі особисті права можуть бути обмежені на певний час для захисту населення.

Під час пандемії або стихійного лиха Церква діятиме відповідно до офіційних наказів вжити необхідних дій, таких як скасування або перенесення зборів або інших зібрань. Церква та її члени прагнуть бути хорошими громадянами і хорошими сусідами. Церква має багаторічну історію надання допомоги нужденним.

Разом з нашим прагненням бути хорошими громадянами по всьому світу, ми з повагою заявляємо, що надамо відповідне приміщення для людей усіх віросповідань, коли вони намагатимуться виконувати обряди, які є фундаментальними для їхньої віри.

Господь підготував Свою Церкву

Багаторічне натхненне скерування підготувало членів Господньої Церкви в мирському і духовному плані до часів змін і випробувань.

На додаток до поради членам Церкви мати запаси їжі в своїх домівках, про яку говорилося вже багато років, вони зосереджуються на дотриманні Суботнього дня, служінні іншим і зміцненні кворумів Мелхиседекового священства і Товариств допомоги. Через Своїх пророків Господь акцентував більшу увагу на зосередженому на домівці і підтриманому Церквою вивченні євангелії і житті за нею. Членів Церкви заохочують перетворити свої домівки на святилища віри, де дітей і молодь навчають євангелії. Навчальний план За Мною йдіть надає зразок, за яким члени Церкви скрізь вивчають євангелію вдома і в Церкві. Програма для дітей і молоді також зосереджена на домівці і дозволяє батькам виховувати своїх дітей духовно, інтелектуально, фізично і соціально.

Членів Церкви заохочують використовувати технології, щоб ділитися євангельськими посланнями у нормальний і природний спосіб. Місіонерів забезпечено пристроями, які дозволяють їм знаходити і навчати, навіть коли неможливо зустрітися особисто. Члени Церкви можуть виконувати сімейно-історичну роботу у себе вдома.

Коли ми усвідомлюємо, як взаємопов’язані ці та багато інших зусиль, то можемо бачити, як Господь дбайливо це організував і підготував нас до часів випробування.

Фундаментальні принципи і обряди

Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів---Церква порядку. Обряди і благословення---це священні дії, що виконуються владою священства. Хоча деякі процедури можуть змінитися в залежності від обставин, фундаментальне вчення, принципи і обряди повинні бути захищені.

У багатьох обрядів потрібне покладання рук, наприклад, для конфірмацій, висвячень, благословень, рукопокладання і дарування ключів священства. У деяких обрядах потрібно, щоб носій священства, який виконує обряд, знаходився в тому самому місці, що і отримувач обряду. Обряди священства не можна виконувати дистанційно за допомогою технологій. Коли цього вимагають обставини, інші люди можуть спостерігати за виконанням обряду дистанційно за допомогою технологій, якщо головуючий авторитет дав на це згоду.

У ці часи випробувань головуючі авторитети повинні виявляти мудрість щодо того, проведення яких обрядів має бути тимчасово відтерміноване. Коли проблемою є інфекційне захворювання, тим, хто виконує обряди, слід вжити необхідних заходів, аби захистити себе та інших.

До цього листа додано настанови щодо основних обрядів, благословень та інших церковних дій.

Ці документи видані у зв’язку з порушенням нормальної роботи Церкви і заходів, у яких беруть участь члени Церкви, через всесвітню пандемію COVID- 19. Їх слід використовувати поки існує ця пандемія і пов’язані з нею офіційні обмеження щодо проведення церковних зборів і публічних зібрань у конкретній країні або географічній частині країни. Інші рекомендації можуть бути видані пізніше.

Заключна частина

Як сказав пророк Нефій: “Господь не дає заповідей дітям людським без того, щоб не приготувати шлях для них, аби вони могли виконати те, що Він наказав їм” (1 Нефій 3:7). Господь допоможе нам. Сила священства і праведність членів Церкви допоможуть нам йти вперед у майбутньому.

Настанови щодо основних обрядів, благословень та інших церковних дій (оновлено 11 червня 2020 р.)

За особливих обставин обряди, як правило, можуть виконуватися, якщо вжити необхідних заходів. Наприклад, коли проблемою є інфекційне захворювання, тим, хто виконує обряди, слід ретельно мити свої руки, а також використовувати рукавички і маски для обличчя.

Хрищення та конфірмації

Для хрищень та конфірмацій потрібне схвалення провідника священства, який має відповідні ключі. Якщо потрібно, христильна служба може проводитися за участі лише чотирьох людей: кандидата на хрищення, священника або носія Мелхиседекового священства, який виконує хрищення, і двох свідків. Хрищення виконується з дозволу єпископа або президента місії, який має відповідні ключі священства. Єпископ, президент місії або призначений ними брат (він також може бути одним зі свідків) повинен бути присутнім на хрищенні та конфірмації і зробити запис про них. Якщо необхідно, дозвіл можна надавати дистанційно за допомогою технологій. Провідники, члени сім’ї і друзі можуть спостерігати дистанційно за допомогою технологій. Коли причасні збори тимчасово призупинено, новонавернені можуть бути конфірмовані відразу після хрищення.

Висвячення у священство і рукопокладання

Для висвячення у священство і рукопокладання необхідне схвалення, отримане заздалегідь, від людини, яка тримає відповідні ключі священства. Для цього також потрібне фізичне покладання рук уповноваженим носієм священства. Носій ключів священства або людина, яку він призначає, повинен бути присутнім на обряді і зробити запис про нього. Якщо необхідно, ця людина може спостерігати за обрядом дистанційно за допомогою технологій. Провідники, члени сім’ї і друзі можуть спостерігати дистанційно за допомогою технологій, але не повинні робити відео- або аудіозаписів.

Висвячення, покликання і рукопокладання можуть виконуватися без попередньої підтримки на зборах у приходах і колах, якщо це заздалегідь схвалено людиною, яка має відповідні ключі священства. Це дозволяє роботі Господа просувається вперед, а дію буде пізніше схвалено, коли відновиться проведення зборів.

Благословення хворих

Для надання благословення священства потрібне фізичне покладання рук. Як правило, цей обряд виконують двоє або більше носіїв Мелхиседекового священства, але його може виконати і один з них. Якщо вжито усіх необхідних заходів, а умови не дозволяють покласти руки на голову людини, можна промовити молитву, зокрема, використовуючи технології. Це молитва віри, а не благословення священства. Будь-хто в будь-який час може молитися, поститися або якимось іншим чином служити іншим.

Проведення обряду причастя

Членам Церкви слід користуватися нагодою щотижнево відвідувати причасні збори і приймати причастя, коли це можливо. Така нагода є благословенням. За виняткових обставин, коли причасні збори приходу не проводяться довгий час, єпископ може уповноважити гідних носіїв священства у своєму приході готувати і благословляти причастя в їхніх власних домівках або в домівках інших членів приходу, де немає гідного священника або носія Мелхиседекового священства. (Див. Загальний довідник, 18.9.1). Коли це потрібно, обряд причастя може провести один священник або носій Мелхиседекового священства.

Члени Церкви можуть надавати свої хліб і воду. Однак готувати причастя, зокрема ламати хліб, має уповноважений(-і) носій(-ї) священства. Носій священства, який проводить обряд причастя, повинен знаходитися у тому місці, що і люди, які приймають його, коли він ламає хліб, промовляє молитви і розносить символи. У незвичайних обставинах, коли немає можливості причаститися, члени Церкви можуть отримати втішення, вивчаючи причасні молитви, поновлюючи зобов’язання жити за завітами, які вони уклали, і молячись про день, коли вони зможуть особисто прийняти причастя, яке належним чином благословляють і розносять носії священства.

Окремі особи і сім’ї благословенні тим, що можуть проводити приватне, зосереджене на домівці поклоніння Богові в Суботній день, очно або віддалено. Таке поклоніння може включати в себе молитви, гімни і вивчення євангелії. Якщо отримано дозвіл і присутній носій священства (або носії), можна благословити і рознести причастя.

Інші церковні дії

Збори. В екстремальних обставинах провідники можуть тимчасово призупинити проведення зборів і заходів. Коли того вимагають умови, збори єпископату, співбесіди і збори ради приходу можуть відбуватися дистанційно за допомогою технологій, таких як телефонні або відео дзвінки. Єпископи і провідники приходу можуть використовувати технології для надсилання послань, які доповнюватимуть зосереджене на домівці поклоніння членів Церкви.

Особи, які мають ключі священства, скеровують проведення причасних зборів та конференцій колів, зборів кворумів та організацій, офіційного навчання євангелії, адміністративних зборів, співбесід і більшості обрядів священства. Коли вимагають обставини, технології можуть використовуватися для трансляції конференцій колів, якщо головуючим чином надано на це дозвіл. Також може здійснюватися трансляція причасних зборів членам Церкви, де б вони не знаходилися, якщо на це надано дозвіл єпископом, але така трансляція не повинна включати в себе обряд причастя і її не можна записувати.

Служіння. Брати-служителі і сестри-служительки дізнаються, що існує багато способів надавати необхідну підтримку окремим особам і сім’ям, до яких їх призначено. Чи буде служіння виконуватися очно або дистанційно за допомогою технологій залежить від місцевих обставин і потреб, бажань та стану здоров’я людей. Якщо потрібно, співбесіди зі служіння можна проводити дистанційно за допомогою технологій. У крайніх випадках, очне служіння може бути обмежене вирішенням серйозних та нагальних проблем, що стосуються фізичних, психічних чи емоційних потреб. Братам-служителям і сестрам-служителькам слід виявляти свою любов і підтримку у доречні способи.

Забезпечення підтримки зосередженому на домівці поклонінню членів Церкви. Коли є обмеження на публічні зібрання і там, де існують місцеві потреби, єпископи та провідники приходів можуть надавати деякі матеріали за допомогою технологій, щоб доповнювати зосереджене на домівці поклоніння членів Церкви. Провідники приходу можуть запропонувати членам приходу та іншим людям, які проживають у межах приходу, брати участь, за бажанням, у перегляді духовних вечорів, богослужінь та уроків Недільної школи. Провідники приходу пересвідчуються, що вміст, який передається за допомогою технологій, відповідає доктрині Церкви.

Єпископи і ради приходів прагнуть підтримувати окремих осіб та сім’ї без втручання в зосереджене на домівці життя за євангелією. Слід дуже уважно ставитися до потреб і вподобань членів Церкви. Діючи розсудливо, можна пропонувати членам Церкви те, що їм найбільш потрібно, а не все, до чого можна долучитися за допомогою технологій. Провідникам слід бути дуже обережними, щоб не перевантажити членів Церкви зборами, заходами та інформацією.

Провідникам колів слід проводити збори або духовні вечори тільки так, як це описано в Загальному довіднику, або відповідно до настанов Кворуму Дванадцятьох Апостолів.

Технології. Одним з благословень смертного життя є можливість насолоджуватися спілкуванням між людьми. Крім того, технології можуть сприяти спілкуванню (1) допомагаючи спілкуватися людям, які знаходяться на значній відстані одне від одного або які не можуть особисто зустрітися через фізичні обставини, та (2) збільшуючи доступ до зборів, заходів та інформації, які є важливими для роботи Господа.

Належним є таке користування технологіями, коли виявляється повага до ключів священства, завітів та обрядів, потреб місцевих членів Церкви, визначених меж підрозділів та розсудливо використовується час у провідників та членів Церкви.

Якщо головуючі чини дають дозвіл на використання технологій, вони мають пересвідчитися, що це не перешкоджатиме благоговінню під час священних подій і не відволікатиме від сприйняття впливу Духа. Вони повинні ділитися вмістом за допомогою технологій лише з членами Церкви, над якими головують, та іншими людьми, які живуть у визначених географічних межах їхнього підрозділу.

Настанова щодо стилю тексту:У матеріалах про Церкву Ісуса Христа Святих Останніх Днів, при першому згадуванні Церкви просимо використовувати її повну назву. Щоб дізнатися більше про використання назви Церкви, зайдіть он-лайн на наші настанови щодо стилю тексту.Настанови щодо стилю тексту.